De Pain Clinic van het Delta-ziekenhuis: innovatieve pijnbehandeling

Het steeds groter aantal hulpvragen van patiënten met chronische pijn, de doorverwijzende artsen en de pijnspecialisten in combinatie met het tekort aan pijnspecialisten in Brussel, maakt van de Pain Clinic van het Delta-ziekenhuis een multidisciplinair centrum in volle ontwikkeling.

Pijn is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid omwille van de prevalentie en de vaak ontoereikende doeltreffendheid van de huidige behandelingen. De afgelopen jaren  kwam daar de ‘crisis’ van de opiaten bij (morfine en derivaten), ook in België en ook bij jongeren. We nemen steeds meer patiënten op om te ontwennen vooraleer we een zorgprocedure opstellen. Voor jonge patiënten, met uitzondering van kankerpatiënten, is morfine geen oplossing. Het is dan ook belangrijk dat onze collega’s huisartsen en specialisten samenwerken met de Pain Clinic.

Prevalentie

Picture1

Het steeds groter aantal hulpvragen van patiënten met chronische pijn, de doorverwijzende artsen en de pijnspecialisten in combinatie met het tekort aan pijnspecialisten in Brussel, maakt van de Pain Clinic van het Delta-ziekenhuis een multidisciplinair centrum in volle ontwikkeling.

De Pain Clinic Delta wordt geleid door dr. Bausard Latrech die van de kliniek, onder meer, een van de meest doeltreffende tools wil maken voor de behadeling en de follow-up van pijnpatiënten. Het behandelend team is multidisciplinair en bestaat uit zeven artsen-specialisten in de anesthesie en de algologie die nauw samenwerken met een huisarts-algoloog, een psycholoog (die op haar beurt samenwerkt met de sociale dienst), orthopedisten, neurologen en een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de algologie. Het team werd onlangs verrijkt met kinesitherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling en de begeleiding van pijnpatiënten.  Die aanpak is conform met de meest recente medische richtlijnen van de Mayo Clinic Rochester-Minnesota.

De kliniek biedt een innovatieve pijnbehandeling aan. Die is gebaseerd op een individuele analyse van het biologisch-psychologisch-sociaal profiel van de pijn. Dat schema, geïnspireerd op gelijkaardige modellen in de revalidatiegeneeskunde, leidt tot ‘integratieve’ consultaties en doelgerichte behandelingen.

Therapeutische mogelijkheden evolueren constant
Sinds een aantal jaar zijn de infiltratietechnieken voor het bestrijden van pijn aanzienlijk geëvolueerd. Er zijn tal van technische, doelgerichte akten, van lumbale epidurale tot interforaminale infiltratie,  vandaag vaak radio-geleid maar progressief met behulp van echografie. Er zijn overigens veel alternatieven voor medicatie bij acute of chronische pijn.

Onder leiding van professor Jean-Pierre Van Buyten, begeleidt het team van dr.  Latrech jonge artsen om medullaire neurostimulatie te leren toepassen.

De meest gekende neuromodulatieprocedure is die van het ruggenmerg die doeltreffend blijkt te zijn bij de behandeling van neuropathische pijn en ook bij patiënten die met chronische pijn kampen na chirurgie aan de wervenkolom.  Omdat de hand- en voetchirurgie belangrijk is voor de Chirec Ziekenhuisgroep, worden er heel wat patiënten in de ziekenhuizen behandeld voor neuropathische pijn. Daarnaast wordt neurostimulatie ook aangewend voor de behandeling van rugpijn of aangezichtspijn.

Dr. Agnes Mazic de Sonis  is een pionier in de multimodale en integratieve niet-medicamenteuze pijnbehandeling die het resultaat is van klinisch onderzoek.  Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de acupunctuur, de nutritionele geneeskunde en hypnose.

Een veelbelovende techniek: repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rTMS)
rTMS is een doeltreffende en niet-invasieve techniek voor patiënten die niet reageren op geneesmiddelen of die de nevenwerkingen ervan niet verdragen.  De techniek wordt aangewend voor de behandeling van aanhoudende chronische pijn bij patiënten die niet reageren op de gebruikelijke behandelingen en ook bij patiënten met neuropathische pijn.

Dr. Bausard Latrech, specialist in de anesthesie, reanimatie en algologie, diensthoofd van de Chirec Pain Clinic, Deltasite.

> Pijnconsultaties zijn er ook op de sites van het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis, het ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo, het Basiliek Ziekenhuis en het Medisch Centrum Park Leopold.  Om de namen te kennen van specialisten en voor meer informatie, klik hier.

Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 22