Covid-19-crisis in de Chirec-ziekenhuisgroep: de twee directeurs blikken terug (Video)

Voor deze editie die helemaal in het teken staat van de pandemiecrisis komen de twee directeurs van de Chirec-ziekenhuisgroep, dr. Philippe El Haddad, algemeen medisch directeur en dr. Benoît Debande, algemeen en administratief directeur terug op de crisis, de uitdagingen en het beheer ervan. Zo was er de organisatie van een pre-triagepost door huisartsen, het … Lees verder Covid-19-crisis in de Chirec-ziekenhuisgroep: de twee directeurs blikken terug (Video)

Covid-19 op IZ: “Overleving hoger dan het nationale gemiddelde”

Professor Daniel De Backer is diensthoofd Acute Geneeskunde van verschillende sites van de Chirec-ziekenhuisgroep. De covid-crisis werd zo goed mogelijk aangepakt en dat dankzij de algemene samenwerking, aldus de intensivist. Maar het is niet omdat de eerste golf afloopt dat de crisis voorbij is, zo waarschuwt hij. “Op onze drie sites hebben we ongeveer 120 … Lees verder Covid-19 op IZ: “Overleving hoger dan het nationale gemiddelde”

Covid-19 op de spoed: “Het leek wel oorlogsgeneeskunde”

In maart trad het ziekenhuisnoodprogramma in werking en was de covid-cirisis ook in de Chirec-ziekenhuisgroep een feit. Wij spraken met de dokters  Marie Vanhove, Joe Kadou en Soheil Zahir, verantwoordelijken van de spoeddiensten op de drie Chirec-sites. “Begin maart kwamen de eerste covid-patiënten aan op de spoed in  Braine-l’Alleud waar al een triagetent opgesteld werd. … Lees verder Covid-19 op de spoed: “Het leek wel oorlogsgeneeskunde”

Post-covid-19-revalidatie: multidisciplinair en maandenlang

Er zijn nog heel wat onbekenden wat covid-19 betreft, maar het is duidelijk dat de ziekte alle organen aantast, niet alleen de longen. Het virus kan inderdaad het hart, het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel aantasten.   “Er kunnen zich meerdere problemen voordoen: fysieke de-conditionering, spiermassaverlies, polyneuropathie, verschillende cognitieve stoornissen (geheugen, oriëntatie, concentratie, enz.), psychische stoornissen … Lees verder Post-covid-19-revalidatie: multidisciplinair en maandenlang

Hoe doorstond het departement verpleegkunde de crisis?

De coronaviruscrisis had een bijzondere impact op de verpleging en plaatst het beroep in het middelpunt van een nooit geziene belangstelling. Hoe ging de verpleegkunde om met de covid-19-crisis in de Chirec-ziekenhuisgroep? Mevrouw Isabelle Cambier, hoofd van de verpleegafdeling, vertelt over de ervaring en de realiteit op het terrein. “Werken in de context van een … Lees verder Hoe doorstond het departement verpleegkunde de crisis?

Een positieve covid-19-test: wat betekent dat precies?

Over de testen is de laatste maanden heel wat inkt gevloeid. Sommigen betreurden het dat de testen niet sneller beschikbaar waren of dat ze voor bepaalde doelgroepen ‘gereserveerd’ waren, terwijl sommige privé laboratoria de testen voor een onbetaalbare prijs aanboden… In feite was de beschikbaarheid van de tests vertraagd omdat de verschillende commerciële kits eerst … Lees verder Een positieve covid-19-test: wat betekent dat precies?