Innovatie: dunne darm-videocapsule van de laatste generatie met 360°-beelden

De dienst gastro-enterologie van het ziekenhuis van Braine-l’Alleud-Waterloo beschikt over een innoverende techniek voor het onderzoek van de dunne darm: een videocapsule van de laatste generatie die een zicht biedt van 360°. Het onderzoek van het moeilijk toegankelijke lichaamsdeel verloopt zo op een gemakkelijkere en niet-invasieve manier. De indicaties voor het onderzoek zijn beperkt tot een anemiebilan en darmontstekingsziekten.   

Er werd heel wat vooruitgang geboekt sinds de intrede van de eerste videocapsules voor het onderzoeken van de dunne darm. De vroegere capsules waren groter, hadden eerst één en dan twee camera’s, een beperkte beeldkwaliteit en konden niet werken zonder een extern opnamesysteem met verschillende elektroden die voor wat ongemak zorgden. Bovendien kwamen de eerste capsules bij het afval terecht en werden ze niet gerecycleerd.

Het ziekenhuis van Braine-l’Alleud Waterloo koos resoluut voor de toekomst met een capsule van de nieuwste generatie die ontwikkeld werd in Silicon Valley.  De capsule is uitgerust met vier camera’s en biedt beelden van 360°, heeft een autonomie van 15 uur, een geheugen van 1GB en een uitzonderlijke beeldkwaliteit met 221.184 pixels.

De originaliteit van de capsule schuilt in de mogelijkheid om de techniek te gebruiken bij patiënten bij wie een toestel geïmplanteerd werd zoals een pacemaker, een defibrillator of een insulinepomp omdat de nieuwe capsule geen externe opnames vereist. Dat komt de flexibiliteit van het gebruik ervan ten goede.

De capsule wordt 24 à 48 uur na de inname uitgescheiden en kan makkelijk gerecupereerd worden dankzij een magneet. De patiënt brengt de capsule terug naar de gastro-enteroloog die de digitale opnamen analyseert. Dankzij een multi-views systeem (beelden van vier camera’s in de capsule) kan de opname snel gelezen worden door het visualiseren van vier beelden op een scherm aan een maximale snelheid van 40/sec. Aan die snelheid duurt het niet meer dan ongeveer dertig minuten om de resultaten te lezen. De beelden worden geïnterpreteerd door een gastro-enteroloog en de resultaten van het onderzoek zijn snel beschikbaar.

Het onderzoek kan uitgevoerd worden voor een anemiebilan, met of zonder melena of wanneer een gastroscopie en een colonoscopie negatief zijn. Het kan ook aangewend worden om een radiologisch bilan (MRI of Rx) van de dunne darmtransit aan te vullen.

Ter voorbereiding van het onderzoek moet de patiënt de dag voordien een laxerende oplossing drinken en twaalf uur voor het onderzoek nuchter blijven.

De meest opgespoorde letsels zijn angiomen, angiodysplasieën, poliepen, ulcera of tumoren die bloedverlies kunnen verklaren. Verwikkelingen zijn zeldzaam (een foute transit na de inname of retentie in de maag of de dunne darm in geval van stenose).

De nieuwe generatie videocapsules waarvan het gebruik aangeboden wordt in het ziekenhuis in Braine-l’Alleud beantwoordt aan de hoogste huidige kwaliteitsstandaarden om nog beter tegemoet te kunnen komen aan de noden van patiënten.

Dr. Bertrand Vos, gastro-enteroloog, Chirec-ziekenhuisgroep, Ziekenhuis  Braine-l’Alleud-Waterloo.
Dr. Sylvie Evrard, gastro-enteroloog,  Chirec-ziekenhuisgroep, Ziekenhuis  Braine-l’Alleud-Waterloo.

De gastro-enterologie is een discipline binnen de viscerale cluster die meerdere specialismes die dicht bij elkaar liggen, verenigt. Dit moet de globale aanpak van de patiënt vergemakkelijken. De dienst gastro-enterologie behandelt pathologieën van het maagdarmkanaal, galblaas en pancreas en dit door diverse diagnostische en behandelingstechnieken aan te bieden

> Om meer te weten te komen over onze gastro-enterologen en de verschillende activiteiten van de afdeling gastro-enterologie, klik hier. 

Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 22