2022: heropstart in Sint-Anna Sint-Remi

In het Chirec-ziekenhuis Sint-Anna Sint-Remi zijn de spoedgevallendienst en de geriatrische en oncologische dagziekenhuizen onlangs grotendeels heringericht. Reden genoeg voor een symposium over de twee betrokken specialismen op 19 november.

Dr. Kenneth Coenye, hoofd van de spoedgevallendienst, en dr. Bruno Vandermeersch, gynaecoloog en coördinator van het oncologische zorgprogramma, leidden het symposium.

In het eerste deel legde dr. Christophe Marchal, orthopedisch chirurg en hoofd van de locomotorische pool uit dat heupfracturen bij oudere patiënten systematisch met een operatie worden behandeld. De gebruikte apparatuur varieert naar gelang van de plaats van de breuk. De voordelen voor de patiënt zijn vroeg kunnen rechtop staan en zitten, sneller herstel van onafhankelijkheid en minder risico op decubitus.

Geriatrische en pediatrische urgenties
De oudere patiënt is vaak kwetsbaar en heeft ook comorbiteit. Hij moet daarom vanuit een orthogeriatrisch perspectief worden bekeken, aldus dr. Reine Ngoulie, geriater. Dit impliceert een globale evaluatie van de patiënt vóór de operatie en, indien nodig, stabilisatie. Er is ook een multidisciplinaire postoperatieve follow-up door de anesthesist, de chirurg en de geriater. Op langere termijn, zelfs wanneer de patiënt terug thuis is, neemt de revalidatiedienst het over.

Dr. Julie Leuris, een kinderarts, illustreerde respiratoire urgenties bij kinderen. Veel klinische elementen stellen ons in staat vooruitgang te boeken in de differentiële diagnose, voordat men aan de paraklinische onderzoeken toekomt. Vervolgens moet de juiste behandeling uiteraard worden toegepast. 

Psychiater dr. Rodolphe Van Wijnendaele beschreef de ‘rode vlaggen’ die bij psychiatrische noodgevallen niet gemist mogen worden. De valkuilen en de dreiging zijn niet altijd waar men denkt dat ze zijn. De sociaaleconomische situatie van de patiënt kan bijvoorbeeld een belangrijke risicofactor zijn voor de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen en de negatieve evolutie daarvan. Dat geldt ook voor de geschiedenis van de patiënt. Terwijl men de patiënt zorgvuldig observeert, moet men leren de juiste vragen te stellen en proberen een therapeutische relatie op te bouwen.

Voordelen van het dagziekenhuis
Na de pauze en het bezoek aan het dagziekenhuis legde fysiotherapeut Delphine Burlot de voordelen uit van lichaamsbeweging voor de patiënt die een kankerbehandeling ondergaat: psychologische steun, het uitbouwen van een sociaal netwerk, spiermobiliteit en algemene mobiliteit. Ze beschreef het bewegingsprogramma en het Fietslabyrinth, een virtueel indoor fietsprogramma waarmee je door mooie landschappen kan ‘fietsen’.   Er is een groeiende vraag naar ‘thuisbehandeling’, meent oncoloog dr. Jose Carvalho Pais. Thuisbehandeling heeft een aantal voordelen in termen van sociaal leven, levenskwaliteit, relatie met de arts, enz. De patiënt moet goed worden voorgelicht over zijn of haar behandeling en er moet nauw contact worden onderhouden met de behandelende arts. De rol van de verpleegkundige coördinator en de klinische apotheek is cruciaal. Follow-up van de toxiciteit is belangrijk. Dr. Ngoulie toonde de meerwaarde van het dagziekenhuis aan voor de geriatrie. De autonomie van de patiënt wordt vergroot en het sterftecijfer daalt. Na een grondige evaluatie van de patiënt is er een voorafgaand multidisciplinair overleg, waarbij de behandelende arts betrokken is.

> Keer terug naar de nieuwsbrief