Pijn, therapie, chirurgie: wanneer kunnen we gebruik maken van hypnose?

Hypnose, een eeuwenoude praktijk, boekt successen in het ziekenhuis. Het volgende kan voorvallen:
Tijdens de anesthesie-consultatie: “Dokter, ik ga geopereerd worden aan de schildklier, maar ik ben erg bang voor algemene anesthesie.” Deze zin horen we vaak tijdens consultaties.
U kunt zich voorstellen hoe verbaasd de patiënt is als deze wordt gevraagd om de procedure uit te voeren onder hypnose en zonder beroep te doen op de algemene anesthesie. Het succes van de behandeling van patiënten met hypnose is zo groot dat verzorgers ook steeds meer aanvragen indienen voor training in deze techniek.
Maar wat is het?
Een duik in onze innerlijke wereld. In een toestand van hypnose vermindert de patiënt de activiteit van het complex netwerk van pijntransmissie. Dit fenomeen is uitgebreid bestudeerd en aangetoond met neuro-imaging-technieken.
Hoe definieert zich de staat van hypnose: “in trance gaan” ?
Het is een subjectieve ervaring die kan worden omschreven als een gewijzigde bewustzijnstoestand, een soort “autopiloot van de geest”. Deze duik in de interne wateren verlaagt de afweermechanismen en verandert de pijnperceptie.
Wanneer kunnen we een beroep doen op hypnose?
Tijdens therapie laat hypnose een effectieve behandeling toe van angst, verslavingen, stress, post-traumatische stress, seksuele stoornissen. In de chirurgie kwam hypnose door de voordeur binnen in de operatiekamers, de materniteit en de brandwondenafdeling. De tevredenheidsstudie van gehypnotiseerde patiënten is vaak erg hoog en de postoperatieve follow-up is veel beter.
De voorwaarden voor het verkrijgen van de hypnotische trance vereisen een rustige operatiekamer. Het is zeer rustgevend voor het hele team, en het is soms erg grappig om te constateren dat de chirurg in dezelfde trance gaat als de patiënt, zonder dat dit op enige wijze interfereert met het goede verloop van de interventie.
Acute pijn
Hypnose kan worden gebruikt om angst en pijn te verminderen. Het is bijzonder effectief bij de behandeling van traumapatiënten.
Chronische pijn
Het toepassingsgebied is oneindig, afhankelijk van de relatie tussen de patiënt en de arts. Hypnose helpt het nemen van medicijnen te vermijden of te verminderen, en kan worden aangeleerd door de patiënt ion de vorm van zelfhypnose.
Pediatrie
Kinderen zijn door de plasticiteit van hun brein zeer ontvankelijk voor hypnotische suggestie.
Met een beetje praktische ervaring zijn de resultaten verbluffend. Dit laat vaak toe om invasieve procedures uit te voeren met veel comfort voor de kleine patiënt.
De begeleiding
Hypnose is een geweldig hulpmiddel voor de begeleiding van patiënten met kanker in het ziekenhuis of in de palliatieve zorg.
Tot slot
Beste lezers, ik stel voor dat u zich comfortabel installeert in uw beste zetel, en voor een paar momenten uw drukke schema in de wacht zet. Ik stel voor dat u de tijd neemt om een ​​aantal keer traag en  rustig te ademen en met genoegen te observeren hoe uw lichaam op natuurlijke wijze de meest comfortabele positie inneemt.
Geniet van de lucht die stroomt als een rustige rivier van uw neusgaten naar uw longen, met alle zuurstof nodig zijn voor uw lichaam. Maak het licht schemerig door uw onderste ooglid te sluiten met een lichte vertraging. Merk op dat uw spieren zich ontspannen, van boven naar beneden of van beneden naar boven, dat heeft geen belang. Neem de tijd en laat u hand in hand begeleiden door uw onbewuste geest, op weg naar een zeer aangename plek.
Deze tijd is uw tijd, een seconde van de eeuwigheid, en ik stel voor dat als u goed hebt genoten, tel dan tot tien om terug te keren in uw stoel in uw kantoor, het is allemaal voorbij.

Dr. Valéry Macquaire – Leopold Park Clinic (Chirec)

> Voor degenen die geïnteresseerd zijn om meer te leren over hypnose (in het Frans)
Marie-Elisabeth Faymonville, anesthesioloog-intensivist, leidt sinds 2004, het Pijncentrum en is actief als referentiearts bij het Mobiele Team voor Palliatieve Zorg van het CHU Luik.

> Hypnose, een turbulente geschiedenis
1773: Franz Anton Mesmer, een Duitse arts, publiceert een proefschrift over dierlijk magnetisme.
1843: James Braid, een Schotse arts,  introduceert het woord Hypnos, in een verwijzing naar de Griekse god van de slaap.
1882-1890: Jean-Martin Charcot en Hippolyte Bernheim, twee Franse neurologen, ontwikkelen op wetenschappelijke wijze de therapeutische hypnose.
1890: Hypnose wordt geïntroduceerd door Freud in Wenen en vervolgens toegepast in de psychoanalyse.
1930: Milton Ericsson, een Amerikaanse psychiater, en zelf poliopatiënt, gebruikt hypnose op zichzelf om zijn pijnperceptie te veranderen. Dit ligt aan de oorsprong van de enorme groei van hypnose sinds de jaren ’50.