‘Fratrie’ workshops in het Delta Ziekenhuis

Naar aanleiding van de Werelddag voor de Neonatologie stelde het Intensief Neonataal Centrum van het Delta Ziekenhuis op 17 november  workshops ‘Fratrie’ voor.  

Dit nieuwe project voor broers en zussen van te vroeg geboren baby’s in aanwezigheid van ouders, verplegend personeel en een psycholoog is uniek in België. Het Deltaziekenhuis is het enige Belgische ziekenhuis dat dit soort workshops aanbiedt.

Het verwelkomen van een nieuw gezinslid is een belangrijke gebeurtenis voor de broers en zussen.  Het event is nog belangrijker als de geboorte te vroeg komt en/of als de pasgeborene op de neonatologie moet worden opgenomen. De gezinsdynamiek wordt dan verstoord en de broers en zussen van de zuigeling krijgen te maken met heftige emoties, een andere relatie met hun ouders of een sterk gewijzigd en onverwacht dagelijks leven.  Om hen te helpen met deze veranderingen om te gaan, organiseert het Delta Ziekenhuis workshops om de broers en zussen te helpen met de situatie om te gaan.

Hoe raak je vertrouwd met apparatuur zoals de couveuse of  infusen? Hoe zorg je voor de baby? Hoe draag je de baby? Waarom is het zo belangrijk om je handen goed te wassen? Hoe ga je om met emoties? Dit zijn de topics van een kindvriendelijke cursus die tweemaal per maand gedurende een uur aan de betrokken broeders en zusters worden aangeboden. Daarnaast wordt afwisselend een knutselatelier aangeboden.

Vroeggeboorten zijn goed voor 8 tot 10% van alle geboorten. De neonatale dienst van de Chirec-ziekenhuisgroep verzorgt bijna 480 pasgeborenen per jaar. De meeste van hen zijn premature baby’s. Het verblijf van deze kinderen is vaak lang en moeilijk. Gespreksgroepen, psychosociale steun voor ouders, zang en diverse workshops worden aangeboden. En nu dus ook broer-zus workshops.

Concreet
Er wordt begeleiding voorzien van een multidisciplinair team (verpleegkundigen, kinderarts) en een psycholoog. De psycholoog animeert niet, maar assisteert en grijpt in indien nodig.

  • 4 tot 6 kinderen ouder dan 4 jaar, begeleid door een van de ouders om het kind vertrouwen te geven. De ouder doet niet mee… hij/zij assisteert.
  • De workshops werden tijdelijk zijn opgeschort wegens de pandemie en worden hervat van zodra het veilig kan.

Meer weten
De diensten  zijn beschikbaar op drie sites van de Chirec-ziekenhuisgroep die prematuren opvangen van 33 weken en ook zieke premature baby’s.

Baby’s jonger dan 3 weken en baby’s die intensieve zorg nodig hebben worden opgevangen in het Intensief Neonataal Centrum in het Delta Ziekenhuis.