Hoe patiënten met ademhalingsinsufficiëntie motiveren?

Vorige maand bundelden de afdelingen Pneumologie en Kinesitherapie van het Delta Ziekenhuis opnieuw hun krachten. Opnieuw, omdat er al een uitstekende multidisciplinaire samenwerking was voor de zorg voor respiratoire patiënten en er gezamenlijke projecten zijn. “Deze keer hadden we de gelegenheid om onze patiënten die in het kader van een aandoening van het ademhalingsstelsel revalidatie ondergaan of ondergingen, uit te nodigen voor een bezoek aan zee.

Het gaat om ‘Walking for Life’, een origineel initiatief en een heuse uitdaging voor patiënten. Het idee was om samen een uur lang te lopen, ofwel gedeeltelijk in het water (vanaf de enkels tot aan de romp, afhankelijk van de kracht van de vereiste druk), ofwel op het zand of de zeedijk voor de meer angstige of ernstiger zieke patiënten. “Het is een activiteit  die het mogelijk maakt om wandelen en lichaamsbeweging in al zijn vormen te promoten en een buitengewone ervaring te delen tussen patiënten, fysiotherapeuten en artsen buiten het ziekenhuis en de revalidatieafdeling waar onze patiënten meerdere keren per week oefenen”, zegt dr. Christophe Compère, afdelingshoofd in het Delta Ziekenhuis. Het event, gericht op het stimuleren van het aanpassingsvermogen van COPD-patiënten, werd aangevuld met een bezoek aan het belfort van Duinkerken en een gezellige maaltijd, mogelijk gemaakt door de firma Chiesi.

“Respiratoire revalidatie wordt gedefinieerd als patiënten de middelen geven om hun capaciteiten te herwinnen”, zegt dr. Matthieu Desplan, longarts in het Delta Ziekenhuis. “Het doel is om patiënten te helpen hun vermogen om te bewegen te verhogen, door hun ademnood te verminderen en hen in staat te stellen terug te keren naar een betere levenskwaliteit. ‘Walking for Life’ was een speciale ervaring die het hele longrevalidatieteam van het Delta Ziekenhuis haar patiënten aanbood om hen te helpen weer vertrouwen te krijgen in hun capaciteiten, een groepsactiviteit buiten het ziekenhuis. Aqua Walking, of lopen in water, is een onderdeel van het idee dat we onze patiënten konden ‘uitdagen’ door middel van een groepservaring/oefening. Door dit event konden onze patiënten niet alleen genieten, maar ook voelen dat ze leefden en de frisse lucht van de open zee inademen. Het was een prachtige dag”, zo besluit de arts. Alle revalidatie moet erop gericht zijn mensen onafhankelijk te maken, niet afhankelijk”, zegt Christian Van Nieuwenhuyse, fysiotherapeut in het Delta Ziekenhuis. “In België is pneumologische revalidatie in groep beperkt tot 60 sessies, en slechts één keer voor een patiënt met een FEV1 < 60%. Ademhalingsrevalidatie moet gezien worden als een gewoontebreuk voor COPD-patiënten, die door omstandigheden sedentair zijn geworden. Sommige patiënten begrijpen dit en maken gebruik van de springplank die de revalidatie biedt om zich voor te bereiden op de toekomst. Maar anderen grijpen hun kans niet omdat ze geen doelgerichtheid hebben”. Maar waarom zouden patiënten hun fysieke conditie moeten verbeteren? Voor Christian Van Nieuwenhuyse is er geen twijfel mogelijk: “Motiverende gespreksvoering versterkt de hoop dat een verandering mogelijk is en dat het effect zal hebben. Niet door de patiënt te adviseren, maar door te luisteren naar zijn of haar argumenten voor verandering”.

> Meer informatie over de afdelingen Pneumologie en Kinesitherapie van CHIREC