Reflux: wanneer een oesofageale pH-impedantiemetrie aangewezen is

Het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo investeert in de behandeling van functionele digestieve pathologie. Na de implementatie van de anaal-rectale manometrie voor de behandeling van continentiestoornissen, vooral door dr. Sylvie Evrard, besloot het ziekenhuis om te investeren in de oesofagiale pH-impedantiemetrie als digestieve onderzoekstool. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Souad El Alami.

De oesofagiale pH-impedantiemetrie  is een 24-uurs meting en monitoring. Het onderzoek verloopt via een sonde van de neus tot in de slokdarm. De techniek maakt het mogelijk om reflux op te sporen, zure of niet-zure reflux, en dat in tegenstelling met de pH-meting en om de verspreiding ervan te meten en de correlatie met de symptomen waar de patiënt mee kampt.

Waarom en wanneer is een 24-uurs pH-impedantiemetrie aangewezen?

Het doel van dit onderzoek is om gastro-oesofageale reflux over een periode van 24 uur te kwantificeren. Deze reflux veroorzaakt symptomen die zeer gevarieerd kunnen zijn: branderig gevoel, zuur, hoesten, pijn op de borst, heesheid, keelpijn, slaapstoornissen, snurken en kan opduiken in verschillende specialismen zoals pneumologie, otorinolaryngologie, cardiologie, spijsverteringschirurgie en gastro-enterologie.

De24-uurs pH-impedantiemetrie draagt bij tot het bepalen van de oorzaak van de reflux, het stellen van de goede diagnose en het verbeteren van de geneesmiddelenbehandeling. Het onderzoek kan ook een aanwijzing zijn voor een chirurgische antireflux-indicatie.

Het onderzoek is eveneens nuttig in moeilijke gevallen waarbij de correlatie met gastro-oesofageale reflux onzeker is, bij atypische presentaties waarbij reflux wordt vermoed of bij gebrek aan voldoende respons op een behandeling met antiacida waarbij er twijfel is over gastro-oesofageale reflux. Het is ook nuttig bij de follow-up van patiënten voor en na chirurgische of endoscopische behandeling van reflux. De prijs van het onderzoek bedraagt 107,54 euro voor rekening van de patiënt: 8,68 euro voor het onderzoek en 98,86 euro voor de sonde voor eenmalig gebruik (prijs in 2020).

Het onderzoek wordt ook uitgevoerd door de dokters Haydeh Vafa en Jean-Marc Panzer in het Deltaziekenhuis.

Dr.  Souad El Alami, gastro-enteroloog, Chirec, Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo.

> Meer info

Lees ook:
– Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: voor wie en waarom?
– Interventionele echo-endoscopie: “een techniek in volle evolutie”
 Het belang van de fibroscan bij de behandeling van NASH
Overzicht van een vaak voorkomend syndroom: het prikkelbare-darmsyndroom (IBS)