Medisch Begeleide Voortplanting in video-conferentie

Sinds januari heeft dr. Romain Imbert, vruchtbaarheidsspecialist, een proefproject opgestart in het Cavell-ziekenhuis, met consultaties inzake kunstmatige voortplantingstechnieken via video-conferentie. Een systeem dat veel voordelen biedt voor de patiënt, maar ook met verborgen besparingen met name voor de werkgevers. Een primeur voor de medisch begeleide voortplanting in Franstalig België!

Het idee van dit project kwam in ons op omdat we veel patiënten hadden die uit het buitenland kwamen (Frankrijk, Zwitserland, Marokko …). Ons land heeft een zeer positief imago op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen. In feite is België een pionier in de reproductieve geneeskunde. En daarbij komen de wetgevende problemen in de ons omringende landen zoals Frankrijk, waar de eicel cryopreservatie omwille van sociale redenen, bijvoorbeeld, nog steeds niet is toegestaan. Vertrekkende hieruit hebben we gezegd dat voor deze patiënten het interessant zou zijn hen een eerste consult per videoconferentie aan te bieden, om hen tijdrovende verplaatsingen te besparen”, zegt dr. Imbert.

Hoe gebeurt dit in de praktijk?
Het gaat om patiënten die in het buitenland wonen en aan wie voor een eerste raadpleging een videoconferentie wordt voorgesteld. Dit duurt ongeveer 45 minuten, net zoals een traditioneel consult. We voeren een test uit 48 uur voor de raadpleging om ervoor te zorgen dat de communicatielink goed is“, zegt de gynaecoloog.

Om veiligheidsredenen koos hij om niet te werken met Skype zoals in sommige ziekenhuizen in andere disciplines, maar met zeer sterk beveiligde software.

We verzenden een link naar de patiënt die haar in staat stelt om verbinding te maken. Zij is de enige persoon die toegang heeft. Vooraf vragen we haar om ons alle elementen te sturen die  ze in bezit heeft met betrekking tot de vruchtbaarheid en eerdere onderzoeken. Op die manier heb ik tijdens de videoconferentie al een bestand geopend, weet ik de achtergrond, en dus ik heb al een idee van wat ik haar kan bieden als behandeling“, gaat Romain Imbert verder.

Het idee is nu om enkele tientallen videoconferenties van dit type uit te voeren en vervolgens een beoordeling te maken. “Dit zal de technische problemen omvatten: geluidsproblemen, visualisatie … Sommige problemen hebben betrekking op het feit dat het ziekenhuis vele firewalls heeft. Andere problemen ontstaan uit de apparatuur van de patiënt (bijvoorbeeld, de internetprovider, …)“, verduidelijkt de gynaecoloog.

Nomenclatuur
Tot op heden is dit proefproject voorbehouden voor buitenlandse patiënten, maar het is niet uitgesloten dat het ook zal worden uitgebreid naar Belgische patiënten. “Momenteel  worden we geconfronteerd met het probleem van een gebrek aan een nomenclatuurnummer voor consulten per videoconferentie. We kunnen het de Belgische patiënten niet aanbieden, tenzij we gebruik zouden maken van pseudo-codes. We hopen dat de minister van Volksgezondheid op de hoogte is van dit project en de besparingen die het met zich meebrengt, zowel voor patiënten en werkgevers (minder afwezigheid op het werk …) “, zegt Romain Imbert.
Natuurlijk kan dit video conference-systeem niet worden toegepast bij alle raadplegingen. “Niets zal ooit een lichamelijk onderzoek vervangen! Dit gezegd hebbende, voor het eerste overleg of follow-up consultaties (bv evaluatie na een mislukte IVF-poging), heeft dit systeem zeker een mooie toekomst“, besluit dr. Imbert.

Eigenbrakel = centrum B, dat wil zeggen het centrum waar men sperma in de eicel injecteert, zorgt voor de opslag van gameten en de embryotransfers uitvoert.

Cavell  = centrum A van CHIREC, waar men eicelstalen neemt, en inseminatie en testiculaire biopsieën uitvoert.