Alzheimer en autorijden: hoe de patiënt beoordelen?

Sinds enkele jaren, op initiatief van de Belgische Vereniging voor Geriatrie, wordt een samenwerking georganiseerd tussen enkele geriatrische teams en Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing (CARA), bestaande uit een multidisciplinair team van artsen, psychologen en autorijdeskundigen. Het CARA evalueert de voorwaarden en beperkingen van de rijgeschiktheid. Het doel van deze samenwerking is niet om te verbieden, maar om het rijden onder beperkende voorwaarden toe te staan.
De functionele evaluatie van de persoon wordt uitgevoerd door een multidisciplinair geriatrisch team (geriater, oogarts, neuroloog, psycholoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, …) in een dagziekenhuis-model. Een volledig bilan wordt verzonden aan de teams van CARA die dan de ouderen een proeve van bekwaamheid in reële situaties laten uitvoeren.
Deze activiteit is in volle ontwikkeling. Het percentage verzoeken ter beoordeling van de rijgeschiktheid afkomstig van ouderen zelf groeit.
Het gaat om de veiligheid van allen. Als ouderen betrokken zijn bij 25% van de dodelijke ongevallen, is dit voornamelijk te wijten aan de toename van de bevolking van deze leeftijdsgroep. De gevorderde leeftijd heeft impact, vaak zonder dat de persoon er zich bewust van is, op de gezichtsscherpte en de reactietijd bij gevaar.
Dr. S. Ceulemans
Hoofd van de dienst geriatrie – Cavell
Een gespecialiseerde overleg wordt elke dinsdagmiddag gehouden bij CONEM (Cavell)
Tel. voor afspraken: 02/434.42.80