Alternatieve dialysetechnieken zijn vandaag een feit op alle locaties van de Chirec-ziekenhuisgroep. En een nieuwe hoofdverpleegkundige voor de dialyseafdeling werd zopas aangesteld in het Delta Ziekenhuis.
Door de constante toename van het aantal patiënten met chronisch nierfalen die bypass-technieken nodig hebben, is het ziekenhuis van Braine-l’Alleud-Waterloo volledig bezet. “Daarom maken we werk van alternatieve dialysetechnieken zoals hemodialyse thuis, naast de peritoneale dialyse die we al aanboden, voor patiënten die voldoende zelfredzaam waren en waar vraag naar was”, zegt Véronique De Wolf, hoofdverpleegkundige in het ziekenhuis van Braine-l’Alleud-Waterloo.
Het ziekenhuis is dus het eerste en enige Chirec ziekenhuis dat hemodialyse thuis aanbiedt. Verpleegkundigen van de afdeling leiden de patiënten gedurende enkele weken op in het ziekenhuis. “De patiënt wordt eerst op de gebruikelijke manier behandeld in het centrum. Daarna leren we ze hoe ze hun vaattoegang moeten regelen en tot slot trainen we ze op de dialysemonitor die ze thuis zullen hebben”, zegt Véronique De Wolf.
Voor patiënten die minder vertrouwd zijn met de techniek, kan ook een team van thuisverpleegkundigen opgeleid worden om de patiënt dagelijks te helpen bij de thuishemodialyse.
Peritoneale dialyse in het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis
Om dezelfde redenen heeft het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis ook gekozen voor alternatieve dialysetechnieken, namelijk peritoneale dialyse. “Op deze manier volgen we de aanbevelingen van de autoriteiten, die ons aanmoedigen om patiënten die daartoe in staat zijn te begeleiden naar ambulante dialyse”, zegt Claude El Salwa, hoofdverpleegkundige.
Voor wie is deze techniek bedoeld? “Het is een uitstekende keuze voor patiënten met nierziekte in het eindstadium, omdat het vaatkapitaal behouden blijft, de patiënten meer autonomie krijgen (omdat ze dag en nacht gedialyseerd kunnen worden), meer vrijheid hebben om te eten en hun urinefunctie behouden”, aldus de hoofdverpleegkundige.
In de praktijk waren het twee verpleegkundigen van het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis die naar het Delta Ziekenhuis gingen – waar de trainingen worden georganiseerd – om de eerste patiënt te trainen die deze maand met de behandeling begon. “De eerste twee dagen laten we de patiënt begaan en op de derde dag gaat de verpleegkundige naar het huis van de patiënt om te zien hoe het met hem gaat en of hij in staat is om zelfstandig met de dialyse te beginnen. Maar meestal worden peritoneale dialysepatiënten begeleid door een verzorger”, zo zegt Claude El Salwa.
Nieuwe hoofdverpleegkundige in het Delta Ziekenhuis
Tot slot heeft het Delta Ziekenhuis op de dialyseafdeling een nieuwe hoofdverpleegkundige, Christine Makuetche. Ze is verpleegkundige sinds 2013, gespecialiseerd in nefrologie in 2029 en werkt sinds 2020 op de dialyseafdeling van het Delta Ziekenhuis. In maart ging de hoofdverpleegkundige van de dialysedienst, Liliane Lacroix, met pensioen en nam Christine Makuetche de functie over. Een nieuw hoofd betekent ook verandering. “We zijn gestart met peritoneale dialyse, wat een grote vernieuwing is voor mij en voor het team. Verder wil ik, wat projecten betreft, de teamleden meer betrekken bij het beheer van de afdeling, om een holistische patiëntenzorg te kunnen garanderen.”