Covid-19 en pollen: is er een verband?

Een interessant artikel over de correlatie tussen de covid-19 pandemie en pollinose werd zopas gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Wij spraken erover met Patrick Levie, diensthoofd van het Departement Hoofd en Hals van de Chirec-ziekenhuisgroep.  

In het recent gepubliceerde open access artikel wilden de auteurs nagaan of de SARS-CoV-2 pandemie en de toename van het aantal gevallen al dan niet verband houden met de toename van pollen. Om dit te doen, verzamelden ze gegevens van 130 stations die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van pollenonderzoeken in 31 landen, vooral in Europa en ook in België.

Hun analyse was gericht op zowel cross-sectionele als longitudinale gegevens over covid-19, de concentratie van zwevende pollen en weersfactoren. Ze hielden ook rekening met de bevolkingsdichtheid in de bestudeerde gebieden om de impact van sociale contacten te peilen, maar ook van de lockdowns. Volgens hun resultaten verklaren de pollen in de lucht een variabiliteit van 44% in de infectiegraad. De infectiepercentages namen dus toe na hogere pollenconcentraties, meestal tijdens de voorgaande vier dagen. Zonder lockdown resulteerde een toename van 100 pollen/m3 voor een gemiddelde stijging van 4% van het aantal infecties.  Een volledige lockdown zou de infectiegraad halveren voor vergelijkbare pollenconcentraties. Volgens de auteurs, en aangezien er geen mogelijke maatregelen zijn om verspreiding via de lucht te voorkomen, is het raadzaam voor mensen die gevoelig zijn voor pollen om zichzelf te beschermen door lockdowns te respecteren en een masker te dragen.

De mening  van de expert
“Het artikel is interessant, de methodologie is goed, maar we zouden graag zien dat de resultaten bevestigd worden door andere studies van hetzelfde type”, zegt dr. Patrick Levie. “Een pollenallergie veroorzaakt een verhoogde ontsteking van de slijmvliezen, wat een belangrijke toegangspoort is voor verschillende infecties. Het risico van verhoogde besmetting bij allergische patiënten is niet exclusief voor covid-19, maar vermoedelijk voor alle infectieuze agentia. Dit risico moet daarom worden benadrukt bij allergische patiënten, zodat ze hun allergie goed kunnen behandelen om het risico op besmetting te verkleinen.” ​

Een van de interessante aspecten van dit artikel betreft het dubbele belang van het dragen van een masker. “Dit jaar hadden we ongeveer een maand geleden een heel significante piek in betulaceae-stuifmeel (berk, hazelnoot, enz.). Maar op consultaties zag ik geen explosie in het aantal gevallen. Dit betekent dat het dragen van een masker de patiënt beschermt tegen pollen.” Patiënten moeten het masker wel dragen zoals het hoort en vaak genoeg vervangen. “Het is duidelijk dat patiënten die allergisch zijn voor pollen, een masker moeten dragen als ze naar buiten gaan, maar vooral als ze wandelen op het platteland. Allergische patiënten hebben zelfs altijd ook het advies gekregen om een ​​bril te dragen om oogproblemen te verminderen.”

> Terug naar de nieuwsbrief