Nieuwe technologie combineert robotscanner met spinaal navigatiesysteem

De afdeling Neurochirurgie, onder leiding van professor Frédéric Collignon, werd zopas uitgerust met een nieuwe technologie, als een van de eerste in Europa, die een navigatiesysteem combineert met een robotscanner in een volledig digitale operatiekamer. Deze technologie stelt de chirurg in staat om zonder bestraling en met grote precisie spinale implantaten  te plaatsen tijdens zogenaamde … Lees verder Nieuwe technologie combineert robotscanner met spinaal navigatiesysteem

Adjunct-coronacommissaris dr. Schirvel: “Valorisatie van mijn ervaring als arts-ziekenhuishygiënist”

Carole Schirvel, arts-ziekenhuishygiënist in de Chirec-ziekenhuisgroep, is sinds 6 oktober adjunct-coronacommissaris van corona-commissaris  Pedro Facon. Een interview. Begin oktober werd directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid Pedro Facon benoemd als federaal coronacommissaris. Hij wordt bijgestaan door een wetenschappelijk comité, een team en een adjunct-coronacommissaris, dr.  Carole Schirvel. Kunt u uw werk in het ziekenhuis combineren met … Lees verder Adjunct-coronacommissaris dr. Schirvel: “Valorisatie van mijn ervaring als arts-ziekenhuishygiënist”

Dr. Mathieu Vokaer: “Competenties transversaal bundelen” (Video)

Het departement Neurowetenschappen van de Chirec-ziekenhuisgroep is een groot departement met verschillende specialismen (Neurologie, Neurochirurgie, Neuropediatrie, Psychiatrie, Algologie en Polysomnografie) en tal van experten in de klinische neurowetenschappen. Chirec Pro sprak met dr. Mathieu Vokaer, diensthoofd van het departement Neurowetenschappen.    Alle specialismen van de afdeling Neurowetenschappen hebben de diagnostische en therapeutische aanpak van disfuncties … Lees verder Dr. Mathieu Vokaer: “Competenties transversaal bundelen” (Video)

“Mindfulness kan een verschil maken in de zorg”

De huidige geneeskunde wordt almaar technischer omwille van de steeds grotere druk om economisch rendabel te zijn. Die evoluties leiden tot constante druk uit op de zorgverleners, wat tot een nooit gezien aantal burn-outs leidde. Het eerste slachtoffer is de verzorger zelf, het tweede slachtoffer, de patiënt en zijn omgeving die zich geconfronteerd kunnen worden … Lees verder “Mindfulness kan een verschil maken in de zorg”

Slaapproblemen: wanneer doorverwijzen naar een specialist?

Rekening houdend met de frequentie waarmee slaapproblemen optreden, lijkt het ons belangrijk om stil te staan bij de slaapproblemen die een gespecialiseerde aanpak vereisen en om de plaats van de polysomnografie te definiëren. Door de natuur van de slaap (staat van het zenuwstelsel), maakt de slaapgeneeskunde of somnologie deel uit van de neurowetenschappen. Het betreft … Lees verder Slaapproblemen: wanneer doorverwijzen naar een specialist?

Reflux: wanneer een oesofageale pH-impedantiemetrie aangewezen is

Het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo investeert in de behandeling van functionele digestieve pathologie. Na de implementatie van de anaal-rectale manometrie voor de behandeling van continentiestoornissen, vooral door dr. Sylvie Evrard, besloot het ziekenhuis om te investeren in de oesofagiale pH-impedantiemetrie als digestieve onderzoekstool. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Souad El Alami. De oesofagiale pH-impedantiemetrie  is … Lees verder Reflux: wanneer een oesofageale pH-impedantiemetrie aangewezen is

Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: voor wie en waarom?

De dunne darm was lange tijd het donkere deel van het spijsverteringskanaal. De videocapsule-endoscopie (VCE) is een exploratietechniek waarmee men de hele dunne darm kan bekijken. Bij onverklaarde spijsverteringsbloedingen is de videocapsule de gouden standaard voor de diagnose. De VCE is gebaseerd op het concept van fysiologische endoscopie, omdat er geen insufflatie is en de … Lees verder Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: voor wie en waarom?

Interventionele echo-endoscopie: “een techniek in volle evolutie”

Sinds de techniek veertig jaar geleden het daglicht zag, is echo-endoscopie een techniek in volle evolutie bij pariëtale gastro-intestinale aandoeningen en extra-gastro-intestinale aandoeningen. De techniek resulteert in een buitengewone resolutie in vergelijking met ander beeldvormingstechnieken. De technologische vooruitgang die de voorbije 25 jaar werd geboekt, maakte het mogelijk om therapeutische toepassingen te ontwikkelen zoals endoscopische … Lees verder Interventionele echo-endoscopie: “een techniek in volle evolutie”

Het belang van de fibroscan bij de behandeling van NASH

Het grote publiek weet inmiddels dat virale hepatitis en alcohol niet de enige oorzaken zijn van cirrose, maar ook leververvetting (steatosis) zonder significant alcoholgebruik, in het Engels NAFLD genaamd (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). Steatose kan op lange termijn chronische ontstekingen in de lever veroorzaken. In dit geval hebben we het over NASH (niet-alcoholische steatohepatitis) … Lees verder Het belang van de fibroscan bij de behandeling van NASH