Adjunct-coronacommissaris dr. Schirvel: “Valorisatie van mijn ervaring als arts-ziekenhuishygiënist”

Carole Schirvel, arts-ziekenhuishygiënist in de Chirec-ziekenhuisgroep, is sinds 6 oktober adjunct-coronacommissaris van corona-commissaris  Pedro Facon. Een interview.

Begin oktober werd directeur-generaal bij de FOD Volksgezondheid Pedro Facon benoemd als federaal coronacommissaris. Hij wordt bijgestaan door een wetenschappelijk comité, een team en een adjunct-coronacommissaris, dr.  Carole Schirvel.

Kunt u uw werk in het ziekenhuis combineren met uw taak als adjunct-coronacommissaris?
Ja, ik werk drie dagen per week om beschikbaar te zijn op alle sites van de ziekenhuisgroep. Ik kan ook op mijn collega’s rekenen die excellent werk leveren. Bovendien helpt mijn werk als arts-ziekenhuishygiënist bij mijn taak als adjunct-coronacommissaris wanneer het over ziekenhuizen gaat.

Wat houdt uw nieuwe functie precies in?
Momenteel coördineer ik, samen met een collega, de werkzaamheden met betrekking tot teststrategieën. We konden bijvoorbeeld snelle antigeentesten integreren voor de identificatie van symptomatische mensen.

Daarnaast werk ik ook aan de aandacht voor kwetsbare groepen  in een specifieke werkgroep, in samenwerking met de betrokken administraties en ministeriële kabinetten.  En, meer in het algemeen behandelt het Commissariaat aspecten die verband houden met de ‘exit’, het bestuur en de human resources in de gezondheidszorg.

Hoe helpt uw ervaring u bij uw nieuwe functie?
Ik kon profiteren van mijn ervaring met de surveillance van infectieziekten binnen de administraties van gefederaliseerde eenheden. Ik wist al hoe crisismanagement werkt in België en vooral  hoe complex dat management is.

Wat zijn volgens u de meest dringende uitdagingen voor het commissariaat?
We willen onder meer de communicatie naar specifieke doelgroepen verbeteren. De belangrijkste uitdaging is het belang van de afstandsmaatregelen duidelijk te maken. We denken dat wij daarbij een rol van katalysator kunnen spelen.

Aan wie moet u uw conclusies rapporteren? Aan de minister van Volksgezondheid of aan de hele regering?
Vooral op de wekelijkse interministeriële conferentie, uiteraard via videoconferentie. En natuurlijk heeft het commissariaat dagelijks informele contacten met de federale minister van Volksgezondheid en zijn adviseurs.

Hoe gaat u communiceren? Eerder discreet?
Het doel is om te communiceren wanneer het noodzakelijk is.