Een risicopatiënt? Denk aan de Kliniek voor Preventie en Opsporing van Kanker

Covid-19 mag mensen niet doen vergeten dat kanker nog altijd slachtoffers maakt. Het goede nieuws is dat preventie het risico op kanker met 30 tot 40% kan verminderen. Met screening kan een aantal kankers opgespoord worden, meestal in een vroeg stadium en vaak zelfs voordat de symptomen optreden.

Wat preventie betreft, is het nu de tijd om aan de Kliniek voor Preventie en Opsporing van Kanker te denken. De kliniek werd geopend in april 2018 op de Delta-site en onlangs in het ziekenhuis in Braine-Alleud.

Preventie en opsporing, waarom?
Vandaag zijn niet alle vormen van kanker te voorkomen, maar preventie kan het risico op kanker met 30 tot 40% verminderen. Screening kan een aantal kankers opsporen, meestal in een vroeg stadium, vaak zelfs voordat de symptomen optreden. De behandelingen zijn doeltreffender dan ooit en de kans op herstel is groter. In sommige gevallen kan screening ook precancereuze letsels identificeren die kunnen worden behandeld om de ontwikkeling van de kanker te stoppen.

Consultatie opsporing en preventie
Het consult is voor iedereen toegankelijk, met of zonder een bepaalde risicofactor voor kanker. Op spontane aanvraag of op advies van een behandelend arts (huisarts of specialist) kan de patiënt een afspraak maken. Een eerste consult laat toe om op basis van een eerder ingevulde medische vragenlijst, een anamnese en een klinisch onderzoek een gepersonaliseerd risicoprofiel op te stellen.

Een ‘opsporingscircuit’
Afhankelijk van de risicofactoren van de patiënt wordt een reeks onderzoeken en gespecialiseerde consulten aanbevolen en zo vlot mogelijk georganiseerd op basis van de beschikbaarheid van de patiënt. Daarna worden de resultaten en de follow-up aanbevelingen aan de patiënt meegedeeld en, met zijn akkoord, naar de behandelende arts (en) gestuurd. Tijdens dat consult wordt ook advies gegeven over kankerpreventie.