Chronische en acute pijn: acupunctuur in het Deltaziekenhuis

De Pijnkliniek, de dienst fysiotherapie en acupunctuur startten gezamenlijk de behandeling van chronische pijn met acupunctuur in het Deltaziekenhuis van de Chirec-ziekenhuisgroep. De doeltreffendheid ervan is aangetoond bij acute pijnklachten zoals lumbago, tandpijn, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, fantoompijn of postoperatieve pijn.

Met praktijk die zich al meer dan 4.500 jaar ontwikkelt, is acupunctuur een energetische en holistische benadering die het individu als geheel beschouwt zonder de unieke kenmerken van elk individu uit het oog te verliezen.

In wezen bestaat acupunctuur uit het inbrengen van fijne naalden op specifieke punten van het lichaam om de energiebalans te herstellen. De energie, in de literatuur Qi (tchi) genoemd, circuleert in de meridianen, circuits die door alle weefsels en organen van het lichaam lopen, zowel diep als oppervlakkig. Wanneer de circulatie van Qi wordt belemmerd, hetzij door een interne oorzaak (bv. stress) of een externe oorzaak (bv. verwonding), raakt het lichaam uit balans. Het inbrengen en manipuleren van naalden op strategische punten herstelt het verloren evenwicht door blokkades op te heffen en de vloeibaarheid van Qi te herstellen.

Tijdens de eerste sessie maakt een anamnese met inbegrip van symptomatologie, palpatie, radiale pols en tongobservatie het mogelijk om de onbalans aan de oorsprong van de aandoening(en) te bepalen. De tijd die nodig is om de naalden aan te brengen kan variëren van 10 tot 30 minuten.

De doeltreffendheid ervan is aangetoond bij acute pijn (bv. lumbalgie, tandpijn), chronische pijn (bv. bromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, fantoompijn of postoperatieve pijn). Sommige Belgische en Franse ziekenhuizen gebruiken deze aanpak ter ondersteuning van oncologische behandelingen om het ongemak ten gevolge van de bijwerkingen van de behandeling, zoals misselijkheid, diarree of eetlust, te verzachten.

De techniek vereist weinig apparatuur en is goedkoop voor de patiënt, wordt goed verdragen en heeft weinig risico’s of schadelijke bijwerkingen.

Acupunctuur maakt deel uit van een integratieve benadering van bestaande zorgprotocollen, waarbij het welzijn van de patiënt, de pijnbestrijding en de verbetering van de levenskwaliteit voorop staan.

> Keer terug naar de nieuwsbrief