Een nieuwe methode voor reconstructie van het oor met een oor geïmplanteerd in de onderarm

Tot nu toe bood men aan kinderen geboren zonder oor een reconstructie gebaseerd op het gebruik van kraakbeen van de ribben en snippers lokaal weefsel. Bij volwassenen die een resectie van het oor ondergaan als gevolg van kanker of na bestraling, is de kwaliteit van lokaal weefsel onvoldoende voor het gebruik voor reconstructie. De enige optie, tot vandaag, was het gebruik van een siliconenprothese vastgemaakt met implantaten.

Onlangs verloor een jonge vrouw haar oor na een kwaadaardig melanoom, en ze kon moeilijk verdragen om een dergelijk soort prothese te dragen. We boden haar de gelegenheid om een nieuw oor te construeren, deels gemaakt van biocompatibel synthetisch materiaal (Medpor), en bedekt met een gevasculariseerde huidflap. Deze kwam van de voorkant van haar onderarm, waar we tijdelijk de prothese hebben geïmplanteerd. De prothese werd getransplanteerd zodra de patiënt de vorm van haar toekomstige oor had geaccepteerd.

Een recente publicatie meldde een soortgelijke techniek die kraakbeen van de ribben van de patiënt gebruikt. Uit de ervaring van Dr. Yousefpour is gebleken dat bij jonge patiënten met kanker die verscheidene operaties hebben ondergaan, dit een extra bron van lijden vormt.

Dit kan worden vermeden door het gebruik van Medpor. De jonge patiënte was zeer blij met het resultaat.

Natuurlijk, we hebben op dit moment slechts één enkele grootte beschikbaar, maar het bedrijf dat de Medpor-prothese heeft geproduceerd kan in de toekomst verschillende maten bieden en misschien zelfs protheses op maat maken voor patiënten.

We zijn van plan om deze techniek verder te ontwikkelen en in de toekomst uit te breiden naar de vervanging van de neus en andere structuren van het gezicht.

Het uiteindelijke idee: het produceren, in het laboratorium, van kraakbeen van het oor en de neus op basis van cellen afgenomen bij de patiënten. Dit kraakbeen wordt vervolgens getransplanteerd in de onderarm. Eens deze twee stappen zijn volbracht, wordt overgegaan tot de micro-vasculaire transplantatie op het niveau van het oor of de neus.

Dr. Yousefpour is toegetreden tot het team van St-Anne St-Remi in mei 2015.

Dr. Afshin Yousefpour, kaakchirurg bij St-Anne St-Remi en Cavell, hoofd van de afdeling Hoofd en Nek in St-Anne St-Remi

Voor de operatie

avant opération

Prothese geïmplanteerd in de onderarm

fig1chirec

Twee weken na de hechting

2 semaines après rattachement

2 semaines après rattachement1