Nieuwe techniek voor een zuivere endotheliale transplantatie (DMEK Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty)

Deze techniek maakt het mogelijk om zich uitsluitend te concentreren op het vervangen van de beschadigde cellen zonder heel het hoornvlies (inclusief het gezonde deel) te moeten vervangen. Bepaalde ziekten zoals de ziekte van Fuchs en postoperatieve endotheliale decompensatie treffen het achterste deel van het hoornvlies (endotheelcellen). Deze cellen zijn nodig voor de werking en de transparantie van het hoornvlies. Wanneer de werking van deze cellen is verstoord, wordt het zicht van de patiënt verminderd. Om de visuele scherpte en helderheid van het hoornvlies te herstellen, is het noodzakelijk om de beschadigde cellen te vervangen door gezonde cellen van het hoornvlies van een overleden donor. Dit is het principe van deze nieuwe techniek. Tot nu toe hebben we altijd het gehele hoornvlies vervangen, ondanks dat een groot deel gezond was, met een groot risico op afstoting, een risico op infectie en ontsteking wegens de hechtingen, een zeer langzaam visueel herstel, en een moeilijk te corrigeren refractieve fout.

oog6chirec

Met deze nieuwe endotheliale transplantatietechniek (DMEK) vervangen wij alleen de zieke endotheellaag (8 tot 12 μm). Dit heeft veel voordelen voor de patiënten: geen hechtingen, minder risico op afstoting, sneller herstel van de gezichtsscherpte, …

Deze techniek, microscopisch en puur handmatig, bestaat uit vier stappen:
Stap 1: een zorgvuldige manuele dissectie van een transplantaat.
Stap 2: klaarmaken van het donorhoornvlies door middel van een descemetorhexis van ongeveer 8 mm.
Stap 3: injecteren van het transplantaat in de voorste oogkamer.
Stap 4: injecteren van een luchtbel om het transplantaat te plaatsen.

Deze nieuwe, in het Leopoldpark-ziekenhuis en het Basiliek-ziekenhuis aangeboden chirurgische techniek, wordt door zeer weinig experts in de wereld beoefend. Veel nauwkeuriger en verfijnder, vormt het een aanvulling op de techniek van de posterieure geautomatiseerde lamellaire hoornvliestransplantaties of DSAEK (Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty).

Verschillende soorten hoornvliestransplantaties
– Transfixed transplantatie: alle lagen worden getransplanteerd.
– DSAEK: het endotheel en de stroma wordt getransplanteerd.
– DMEK: alleen het endotheel wordt getransplanteerd.

oog7chirec

Dr Nashwan Al-Sabai

> Behandeling van bijziendheid: de ICL techniek
> Behandeling van scheelzien: in dagziekenhuis
> Behandeling van keratoconus: de nieuwe evoluties