Aandacht voor allergieën op de pediatrie in Braine-l’Alleud

Op de kinderafdeling van het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo opende een kliniek voor astma en allergieën genaamd ‘Allergo’Kids’ de deuren. In deze kliniek worden alle soorten allergische en ademhalingsproblemen van kinderen en adolescenten behandeld.

Allergo’Kids werkt multidisciplinair. Een nauwe samenwerking met de huisarts of kinderarts, maar ook met dermatologen, oogartsen,  gastro-enterologen en KNO-artsen, maar ook met de Kliniek voor immunoallergologie van de Chirec-ziekenhuisgroep  is de essentie van de nieuwe kliniek.

Het doel van de kliniek is minstens tweeledig. Enerzijds jonge patiënten multidisciplinaire zorg bieden om een diagnose te stellen en een optimale behandeling te bieden. Om dit te doen, beschikt het team over een krachtig technisch platform en meerdere gecoördineerde competenties. Anderzijds is de kliniek een referentiecentrum voor kinderartsen of huisartsen die geconfronteerd worden met complexe pneumologische-allergologische problemen.

De kinderallergologie evolueert voortdurend. Het wordt een sub-specialisme op zich, net zoals kinderhematologie, -voeding, -neurologie of kindercardiologie.  Dat is logisch omwille van de specificiteit van de probleem en het toenemend aantal kinderen met allergieën, van eczeem tot en met een anafylactische shock.

Een volledig bilan op maat met de nodige tests en onderzoeken (ambulant of op één dag) is vaak de sleutel tot een goede behandeling en zorg. Een analyse en aanpassing van de leefomgeving is ook nuttig voor een optimale zorg.

We bieden ook technische fiches voor patiënteducatie in, onder meer voor de technieken (aerosol, inhalator, inhalatiekamer, ademhalingstechnieken, enz.)  en therapeutische follow-up in samenwerking met de huisarts of kinderarts.

Specifieke immunotherapie was subcutaan en tot voor kort alleen voorbehouden voor volwassenen, maar vandaag kunnen we in veel gevallen een allergie bij kinderen verlichten en genezen door desensibilisatie voor te schrijven, sublinguaal, in tabletten of druppels.

Wat het vermijden van (voedsel) allergieën betreft zijn allergologen er steeds meer van overtuigd dat toediening van het allergeen net onder de klinische allergische drempel gelijkwaardig is aan natuurlijke immunotherapie op lange termijn en tot orale tolerantie leidt. Dit laatste is alleen mogelijk door tests uit te voeren in een ziekenhuis met toenemende doses voedselallergenen.

We doen er alles aan om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en tegelijkertijd het comfort van het kind en zijn gezin te verbeteren.  Wanneer de situatie het vereist, kan aanvullende hulp worden georganiseerd via de maatschappelijk werker (woonomstandigheden), de psycholoog of diëtist.

> Om meer te weten over de pediatrie-afdeling van Chirec
> Om meer te weten over de kliniek voor immunoallergologie

> Terug naar de nieuwsbrief