De totale Quantrum™ enkelprothese: een nieuwe oplossing

Er zijn veel prothesen om artrose in de gewrichten te behandelen. De heup en de knie blijven de bekendste. Maar de totale enkelprothese die al in de jaren 1970 werd ontwikkeld, is minder bekend.

De eerste Quantum™-prothese werd in januari 2021 in het Delta-ziekenhuis geplaatst, en daarna in Lyon, Stockholm, Luxemburg en de VS. Dankzij de directie van de Chirec-ziekenhuisgroep was het Delta Ziekenhuis op 14 en 15 juni gastheer van de eerste internationale bijeenkomst over de Quantum-prothese, georganiseerd door dr. Leemrijse (Chirec) en dr. Besse (Lyon). De vergadering werd bijgewoond door talrijke chirurgen uit heel Europa.

De enkelprothese is vandaag een belangrijke en gevalideerde optie bij de behandeling van enkelartrose. Talrijke vernieuwingen zijn voorgesteld om een antwoord te bieden op de technische moeilijkheden van dit gewricht: smal, slecht bedekt door spierweefsel en met een beperkt articulair oppervlak. De biomechanica van de enkel is complex omdat de enkel de impact van de hiel en het lichaamsgewicht moet omzetten in een voortstuwingskracht en lopen moet genereren.

De nieuwe Quantum™ totale enkelprothese is ontworpen op basis van de ervaring van vier Europese chirurgen, Thibaut Leemrijse, MD (België), Jean-Luc Besse, MD, PhD (Frankrijk), Per-Henrik Agren, MD, PhD (Zweden), Pit Putzeis, MD (Luxemburg), en een Belgische ingenieur, Laurent Paul (België).

Screen Shot 2022-06-28 at 09.26.56

Het Quantum™ enkelsysteem is bedoeld om tegemoet te komen aan klinische noden waarop de huidige prothesen geen antwoord bieden, zoals het probleem van losraken, verkeerde positionering door een technische fout of onvoldoende leercurve, gewrichtsstijfheid en het toenemende aantal revisieoperaties van prothesen.

Het doel van deze totale enkelprothese is innoverende oplossingen te ontwikkelen om aan alle vereisten van dit gewricht te voldoen: betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van de plaatsing van het implantaat, breed scala van maten, kwaliteit van de botintegratie en verbeterde beweeglijkheid.

Fig. 2 Logiciel et gamme Quantum

De exclusiviteit van het systeem bestaat erin van bij het begin een ononderbroken gamma prothesen aan te bieden voor primaire en revisiechirurgie, dat zich kan aanpassen aan de verschillende situaties die zich voordoen in de vele varianten van de artritis-enkel. Bovendien is deze innovatieve oplossing gebaseerd op een 3D-webtoepassing, ondersteund door beveiligde onlinesoftware, die toegankelijk is voor clinici, zodat aan de specifieke behoeften van elke patiënt kan worden voldaan. Op de virtuele simulatie wordt de operatie gepland en kunnen specifieke snijgeleiders worden gemaakt die zijn aangepast aan het bot van de patiënt. Deze gidsen optimaliseren de betrouwbaarheid van de plaatsing en beperken tegelijkertijd de bestralingstijd voor de patiënt en het team.

Screen Shot 2022-06-28 at 09.23.37

Quantum™ is een prothese met twee componenten: één in het scheenbeen en de andere in de voet (talus). De tibiale component is anatomisch en heeft een revisievariant met een vergrendelbare anatomische kiel. Zes tibiale maten zijn verkrijgbaar in standaard of lange, rechter en linker versies.

Screen Shot 2022-06-28 at 09.27.32

Na zeven jaar onderzoek en ontwikkeling biedt dit nieuwe implantaat ook een digitale planningsstrategie. Door het implantaat op te nemen in de 3D-planning, die online toegankelijk is via een webapplicatie, kan het implantaat correct worden gepositioneerd, kunnen de risico’s op botconflicten worden beperkt en kan een verzwakking van de mediale malleolus worden vermeden door de veiligheidszones te respecteren. Dankzij de digitale planning kan de operatie worden gevisualiseerd door te anticiperen op mogelijke intra-operatieve moeilijkheden. De uitlijning van de implantaten is geoptimaliseerd, waardoor de kans op fouten tijdens het plaatsen wordt beperkt.

Dr. Thibaut Leemrijse, orthopedisch chirurg (Voet en Enkel Instituut), op de sites Delta en Eigenbrakel:  “Orthopedie wordt beoefend in alle Chirec-ziekenhuizen. De specialisten voeren diverse ingrepen uit in de algemene orthopedie, traumatologie, voet-, knie-, heup-, schouder-, wervelkolom- en sportgeneeskunde. Orthopedie is een discipline die verbonden is met de Locomotorische Pool, die op dezelfde plaats ook de activiteiten van de fysiotherapie, de fysische geneeskunde en de reumatologie groepeert voor een globale verzorging van de patiënt.”

> Meer info over de orthopedische chirurgie van CHIREC