Chirec Cancer Institute: het laatste nieuws

De medische teams zijn versterkt met de komst van nieuwe artsen, het multidisciplinair overleg wordt voortgezet en het paramedisch en verplegend personeel speelt een nog belangrijkere rol. Een overzicht.

Versterking van de medische oncologieteams
De Chirec-ziekenhuisgroep verwelkomt nieuwe oncologen:

 • In het Delta Ziekenhuis: dr. Céline Closset, oncoloog en prof. Dominique Bron, oncoloog-hematoloog.
 • In het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: dr. José Carvalho Pais Silva, oncoloog.
 • In het Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: dr. Lucien Ruelle, oncoloog.

> U vindt alle oncologen en hun consultaties op onze internetsite.

Coördinerende verpleegkundigen
Coördinerende verpleegkundigen spelen een essentiële rol in de zorg voor patiënten. Zij volgen patiënten die aan alle soorten kanker lijden, ook al heeft elke soort haar specifieke kenmerken. Hun taken?

 • De patiënten beter begeleiden en volgen in de verschillende stadia; van de diagnose, de aanvullende onderzoeken, de behandeling(en) tot en met de follow-up.
 • Patiënten informeren en ondersteunen. Ze zijn is de referentiepersoon die beschikbaar is om al hun vragen te beantwoorden, het verband tussen de verschillende fasen van de therapeutische planning te maken en de patiënten naar de verschillende professionals verwijzen.
 • Zorgen voor het algemene beheer van alle patiënten die naar hen worden verwezen.

In overleg met de oncoloog de patiënten ook helpen bij het omgaan met de verschillende bijwerkingen. De verpleegkundigen zijn in feite de schakels in een solide keten, een referentiepunt tussen het medische team en het zorgteam. Zij treden ook op als tussenpersoon met de leden van het multidisciplinair team (psychologen, diëtisten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, enz.) en ook met zorgverleners buiten het ziekenhuis (huisartsen, thuisverpleegkundigen, woonzorgcentra, enz.).

Vandaag zijn er negen verpleegkundigen aan de slag in de Chirec-ziekenhuisgroep:

 • Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: Céline Delescaille (senologie – celine.delescaille@chirec.be) en Chloé Perez (digestieve – chloe.perez@chirec.be)
 • In het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: Carole Gilles (carole.gilles@chirec.be)
 • In het Delta Ziekenhuis: Christine Sion (urologie, pneumologie –  christine.sion@chirec.be) Layal Obeidy (neurologie, NKO, colorectaal, radiothérapie – layal.obeidy@chirec.be), Nathalie Huyvaert (senologie et gynaecologie – nathalie.huyvaert@chirec.be), Dorothée Badifua Bundu (senologie en gynaecologie – dorothée.badifuabundu@chirec.be), Dominique Madaleno (pneumologie en dermatologie – dominique.madaleno@chirec.be) en Audrey Gillis (hematologie en opsporing – audrey.gillis@chirec.be)

Multidisciplinaire teams
Multidisciplinaire teams bieden de patiënten fysieke, psychologische, diëtetische en esthetische ondersteuning.

De revalidatieteams doen opmerkelijk werk door patiënten te helpen in vorm te blijven. Elke patiënt heeft een ontmoeting met een specialist die voor hem een aangepast programma opstelt. De fysiotherapeuten helpen patiënten in individuele of kleine groepsrevalidatiesessies.

 • Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: dr. Isaline Brouwers, fysische geneeskunde.
 • Delta Ziekenhuis: dr. Nathalie Biltiau en dr. Corine Motte, fysische artsen.
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: dr. Raffaella Ricci Risso, fysische geneeskunde.

Psychologen ontmoeten patiënten tijdens hun behandeling in het dagziekenhuis of wanneer ze worden opgenomen.

 • Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: Emmanuelle Charlier en Aline Pohl
 • Delta Ziekenhuis: Daphné Grulois, Sabine Schmidt, Sarah Lambert, Fanny De Jonghe en Mathilde Van Vlasselaer
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: Soo-Nam Mabille

Diëtisten bezoeken patiënten regelmatig om het meest geschikte dieet voor elke patiënt op te stellen.

 • Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: Céline Hallez
 • Delta Ziekenhuis: Florentina Sirbu
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: Katty Sonck en Chantal Van Huffel

Verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in esthetische zorg bieden kleine momenten van welzijn aan patiënten tijdens hun behandeling in een dagziekenhuis of wanneer ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. De behandelingen maken deel uit van een dubbele therapeutische en interdisciplinaire aanpak: de kunst van het verzorgen en de verbetering van het zelfbeeld. De verpleegkundigen streven naar een verbetering van de levenskwaliteit en het welzijn van patiënten.

Ondersteunende zorg: continue zorg
De missie van de teams voor continue zorg is vooral om de symptomen zoveel mogelijk te verlichten en de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Zij bieden steun en een luisterend oor. Ten slotte evalueren ze de mogelijkheid van een terugkeer naar huis of een overplaatsing naar een geschikte instelling.

 • Braine-l’Alleud: dr. Claire Wachters
 • Delta Ziekenhuis: dr. Anne-Marie Parmentier, huisarts en Cathy Unger, coördinerend verpleegkundige.
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: dr. Anne-Marie Parmentier
 • Andere welzijnsactiviteiten
  Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: psychologen, oncologen, een diëtiste en externe medewerkers leiden activiteiten zoals kunsttherapie, yoga, meditatie en binnenkort theater- en muziekworkshops.
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis: een “fiets”-activiteit met een projectie in een stad wordt aangeboden tijdens de chemotherapie dankzij de begeleiding van een kinesist.

En niet te vergeten de activiteiten van de non-profit organisaties, Re-Source en L’étincelle
Re-source en Etincelle zijn onafhankelijke vzw’s die nauw samenwerken met onze teams om fysieke, psychologische en sociale steun te bieden buiten de ziekenhuislocaties.

Re-source is het enige huis in Brussel dat openstaat voor alle kankerpatiënten, ongeacht het ziekenhuis waar ze worden behandeld. De grote uitdaging op dit moment is de inrichting van het pand tegenover het Delta Ziekenhuis. Sponsors, subsidies, mecenassen, alles wordt in het werk gesteld om de werkzaamheden te financieren die begin april 2022 van start gingen. Als alles goed gaat, opent het nieuwe huis aan het eind van het jaar de deuren.  In de tussentijd zijn patiënten nog steeds welkom in de pop-up op de begane grond van het ziekenhuis. Als u meer wilt weten of onze projecten wilt steunen: info@re-source-delta.be – www.re-source-delta.be

L’Etincelle ontvangt ook alle patiënten, ongeacht het ziekenhuis waar zij worden behandeld. Er worden gevarieerdere activiteiten aangeboden, zoals inleidende hypnosesessies, een eerste vlucht, hypotherapie, fotowandelingen en -introducties, kooklessen, enz.

> Meer weten over het CCI