Neurochirurgie: de intrede van prof. Raftopoulos in de Chirec-ziekenhuisgroep

De dienst neurochirurgie van de Chirec-ziekenhuisgroep is verheugd te kunnen aankondigen dat de bekende professor Christian Raftopoulos de dienst in september komt versterken. Dit is niet alleen een gelegenheid om de zichtbaarheid van de afdeling en de expertisedomeinen te verhogen, maar ook om de toegevoegde waarde van de komst van professor Raftopoulos voor de afdeling te benadrukken.

De afdeling neurochirurgie was een van de eerste afdelingen neurochirurgie in België en het eerste privécentrum vanaf 1965 in het Brussels Neurochirurgisch Centrum in het Leopoldpark. De afdeling werd opgericht door Dr. Jacques Aschlslogh lang voor de opening van de academische afdelingen neurochirurgie die in de jaren 1970 hun intrede deden.

De neurochirurgische activiteit werd voortgezet en ontwikkeld door de dokters Ectors de Meeus en Fransen, en later door de professoren Collignon en Pirotte. Na de verhuis naar het Delta Ziekenhuis werd het neurochirurgisch centrum opgeheven om plaats te maken voor de dienst neurochirurgie, die momenteel deel uitmaakt van de dienst neurowetenschappen van de Chirec-ziekenhuisgroep. In onze dienst behandelen we alle neurochirurgische pathologie, met uitzondering van kinderneurochirurgie, functionele chirurgie voor abnormale bewegingen en epilepsiechirurgie. Onze activiteit omvat dus degeneratieve en oncologische spinale chirurgie, hersentumorchirurgie, neurovasculaire chirurgie voor aneurysmata en vasculaire malformaties en functionele chirurgie voor chronische pijn.

Wat ons uniek maakt en wat onze kracht is, is dat we een structuur hebben opgezet waarin de patiënt centraal staat, waarbij we een gepersonaliseerde aanpak ontwikkelen en vertrouwen op een stabiel team voor de lange termijn. Er worden wekelijkse bijeenkomsten georganiseerd, zodat alle moeilijke gevallen multidisciplinair kunnen worden besproken en de beste therapeutische beslissingen kunnen worden genomen.

Met de komst van Prof. Raftopoulos zal de afdeling niet alleen meer hersentumoren kunnen behandelen, in het bijzonder hypofysetumoren, maar ook Parkinsonpatiënten met abnormale tremor in samenwerking met gespecialiseerde neurologen. Tegelijkertijd zal in het kader van het CHORUS-netwerk de samenwerking met de afdelingen neurologie en neurochirurgie van het Hôpital Érasme worden geïntensiveerd.

In februari 2024 wordt een neurochirurgisch congres georganiseerd voor huisartsen en specialisten. De verschillende aspecten van de neurochirurgie zullen worden toegelicht en het debat gaat over de nieuwste ontwikkelingen in de neurochirurgie en de toekomstvisie.

Professor Frédéric Collignon

Diensthoofd neurochirurgie, Chirec-ziekenhuisgroep.

> Meer informatie over de afdeling neurochirurgie en de neurochirurgen