Cancers_750

Werelddag tegen Kanker: de rol van het Chirec Cancer Institute

Naar aanleiding van de Werelddag tegen Kanker zetten de Chirec-teams zich op 4 februari 2020 in om patiënten en bezoekers informatie te bieden over de preventie van kanker en de ondersteuning en begeleiding van patiënten. Geïnteresseerden kunnen ontdekken wat binnen het Chirec Cancer Institute (CCI) wordt gedaan via de verschillende oncologische klinieken.

Om de toename van het aantal kankers te verminderen, is preventie essentieel.

De kankerpreventie- en screeningskliniek  van de Chirec-ziekenhuisgroep biedt een persoonlijk consult waar de patiënt zijn risicoprofiel kan leren kennen. En, afhankelijk van zijn situatie, zal een aantal onderzoeken en consultaties bij specialisten worden aanbevolen,  met een gepersonaliseerde follow-up.

Bezoekers kunnen ook kennis maken met alles wat er gebeurt op het vlak van ‘humanisering’ van de zorg voor kankerpatiënten. Een paar voorbeelden:

  • Klinische hypnose met virtuele realiteit wordt aangeboden om angst of pijn te verminderen, bijvoorbeeld vóór een onderzoek, een borstbiopsie, een radiotherapie-sessie, …
  • Oncologische ondersteunende zorg biedt kankerpatiënten aanvullende zorg op de behandeling (psycho-oncologie, sociale dienstverlening, continue thuiszorg, algologie, enz.).
  • Het Centre for Aesthetic Nursing in Oncology, ondersteund door de Stichting tegen Kanker, heeft als doel de bijwerkingen van behandelingen te verminderen en het welzijn van patiënten te verbeteren.
  • Een aantal esthetische behandelingen (tattoo-correctie en reconstructie, correctie van littekens, specifieke gezichtsbehandelingen, enz.), in samenwerking met artsen.
  • Het ondersteuningshuis Re-source en de non-profit organisatie Etincelle voor emotionele, psychologische, fysieke en sociale ondersteuning, toont de verschillende activiteiten die aangeboden worden  (yoga, voedingsadvies, mindfulness, schoonheidsbehandelingen, enz.).

Innovatie
Patiënten en bezoekers kunnen ook ontdekken wat binnen het Chirec Cancer Institute (CCI) gebeurt. De specialisten zullen tekst en uitleg geven bij de innovatieve behandelingen en apparatuur.

De afdeling Oncologie in Chirec onder toezicht van het Chirec Cancer Institute
Het is meer dan tien jaar geleden dat het Chirec Cancer Institute (CCI) werd opgericht. Het CCI behandelt  5.000 kankerpatiënten per jaar, wat resulteert in meer dan 10.000 opnames per jaar. Het CCI is een toonaangevend kankercentrum in België.

Jaarlijks worden 7.000 chemotherapiebehandelingen poliklinisch toegediend. In 2018 werden 40.000 mammogrammen uitgevoerd. De afdeling radiotherapie ziet 750 patiënten per jaar, van wie bijna de helft borstkanker heeft.

Het CCI groepeert artsen-specialisten, verpleegkundigen en paramedici die nodig zijn voor een gepersonaliseerde en kwaliteitsvolle behandeling. De diagnostische en therapeutische procedures worden besproken in het  multidisciplinair oncologisch consult of MOC.

new logo CCI 2017 HD

Logo-KliniekPreventieKanker

Lees ook:
> Een wereldprimeur in het Delta-ziekenhuis
> Eerste studiedag in de Borstkankerkliniek in Braine-L’alleud
> Neem deel aan de MyPeBS klinische studie