BharatiShivalkar_750

Prof. dr. Bharati Shivalkar: “Er is onvoldoende kennis over cardiovasculaire aandoeningen bij vrouwen”

In België sterft één op de drie vrouwen aan cardiovasculaire problemen, op jaarbasis zijn dat 17.000 vrouwen versus 14.000 mannen.

Professor dr. Bharati Shivalkar, cardioloog in het Delta-ziekenhuis van de Chirec Ziekenhuisgroep in Oudergem is gespecialiseerd in cardiale beeldvorming, ischemisch hartlijden en hartaandoeningen bij de vrouw. “Ik heb ook bijzondere belangstelling voor de preventieve cardiologie gezien 70 – 80% van de hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door een gezondere leefstijl.”

Zijn er nog veel misverstanden over hartaandoeningen bij vrouwen?
Professor Shivalkar: “Ja. Er is onvoldoende kennis over de verschillen tussen mannen en vrouwen wat cardiovasculair pathofysiologie en het presenterende beeld betreft, en dat leidt vaak tot suboptimale behandeling. In België sterft éen op de drie vrouwen aan cardiovasculaire problemen, op jaarbasis is dit 17.000 vrouwen tegenover 14.000 mannen.”

Hebt u een ‘take-home message’ voor huisartsen?
Professor Shivalkar: “Het cardiovasculaire risicoprofiel van vrouwen verandert sterk rond de menopauze. Het is belangrijk om de menopauze-gerelateerde klachten zorgvuldig te beoordelen om mogelijke hartproblemen niet te missen. Ook vrouwen met zwangerschap gerelateerde verwikkelingen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van vroegtijdig cardiovasculaire problemen en moeten van nabij gevolgd worden. Bovendien vertonen bepaalde vrouwspecifieke ziekten zoals reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten ook vroege en progressieve cardiovasculaire problemen. Daarnaast is het een feit dat primaire preventieve maatregelen heel belangrijk zijn, zowel bij mannen als bij vrouwen.”

In de Verenigde Staten voert de American Heart Association al sinds 2000 de sensibiliseringscampagne ‘Go Red for Women’ om aandacht te vragen voor hartziekten en beroerte als ‘de grootste doder’ bij vrouwen. Een goed idee voor België?
Professor Shivalkar: “Ja. Sensibilisering op bevolkingsniveau zowel bij de algemene bevolking als bij het medisch korps over het belang van dit probleem is primordiaal”.

> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 21