HyFoSy: een nieuwe techniek om eileiders te onderzoeken

Het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting (CMBV) van de Chirec-ziekenhuisgroep besloot om met deze nieuwe techniek te werken. Dr. Van den Broeck in Braine-l’Alleud, dr. Dath in Sint-Anna Sint-Remi en de drs. Van Elst, Govaerts en Renneboog in het Deltaziekenhuis voeren het onderzoek uit bij patiënten die er nood aan hebben.

HyFoSy (hysterosalpingo foam sonography) is een nieuw onderzoek om de permeabiliteit van de eileiders te controleren met behulp van een echografie dat ambulant uitgevoerd kan worden. Via de baarmoederhals wordt een oplossing, ‘foam’ ingespoten en wordt een echografie uitgevoerd om de passage van de oplossing te visualiseren in de eileiders om zo te kunnen nagaan of ze doorgankelijk zijn. De resultaten van het onderzoek zijn vergelijkbaar met die van een hysterosalpingografie, maar heeft het voordeel dat er geen straling aan te pas komt en dat het minder pijnlijk is.

Sinds kort wordt de oplossing (ExEm® Foam) volledig terugbetaald door het ziekenfonds. Het Centrum voor Medisch Begeleide Voortplanting  besloot om met deze nieuwe techniek te werken. Dr. Van den Broeck in het Ziekenhuis Braine l’Alleud – Waterloo, dr. Dath in Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis en de drs. Van Elst, Govaerts en Renneboog in het Deltaziekenhuis voeren het onderzoek uit bij patiënten die er nood aan hebben.

Het onderzoek kan niet uitgevoerd worden tijdens de menstruatie en ook niet bij een eventuele zwangerschap, maar wel tijdens de eerste fase van de cyclus (voor de 14e dag) bij vrouwen die anticonceptiva nemen of die geen onbeschermde seks hadden sinds het begin van de menstruatie.

Een half uur voor het onderzoek kan men een pijnstiller nemen van het type Ibuprofen 400mg of Buscopan 20mg. Het onderzoek gebeurt best met een lege blaas, maar de patiënt hoeft niet nuchter te zijn.

Om het risico op infecties te vermijden wordt een antibioticum voorgeschreven: twee tabletten azithromycine 500mg  om de dag voordien of de dag van het onderzoek in te nemen.

Voor een afspraak kunt u het secretariaat van het CMBV contacteren in het Delta-ziekenhuis of het Ziekenhuis Braine l’Alleud – Waterloo.

Contact
Ziekenhuis Braine-l’Alleud-Waterloo
02/434 95 55
pma.hbw@chirec.be

Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis
02/434 37 42

Delta Ziekenhuis
02/434 81 73
pma.delta@chirec.be

> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 21