Diagnostische hysteroscopie, nu ook in het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis

Bij een diagnostische hysteroscopie wordt een hysteroscoop via de vagina in de baarmoeder gebracht om die te onderzoeken. Het onderzoek wordt ambulant uitgevoerd in het Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis, behoeft geen verdoving en duurt maar een paar minuten. Nuchter zijn is niet nodig.  

Bij een diagnostische hysteroscopie wordt een kijker, een hysteroscoop, via de vagina in de baarmoeder gebracht om de binnenkant ervan te onderzoeken. Voor een goede zichtbaarheid wordt fysiologisch serum gebruikt om de baarmoederholte te vullen. Het onderzoek is aangewezen wanneer de gynaecoloog een intra-uteriene pathologie vermoedt op basis van symptomen of van een echografie. Het kan om fibromen gaan, poliepen, synechia, placentaresten, endometriumkanker, misvormingen en ook om de aanwezigheid van lichaamsvreemde voorwerpen. Het onderzoek wordt ambulant uitgevoerd, duurt maar een paar minuten en vereist geen verdoving. Nuchter zijn is niet nodig.

Het onderzoek wordt idealiter uitgevoerd in de week die op de menstruatie volgt en in elk geval tijdens het eerste deel van de cyclus voor een betere interpretatie van de resultaten, en om er zeker van te zijn dat de patiënt niet zwanger is. In geval van bloedingen wordt het onderzoek uitgesteld, tenzij de gynaecoloog op de hoogte is en geen bezwaar maakt. Na de menopauze heeft het tijdstip van het onderzoek geen belang. Het onderzoek gaat niet zelden gepaard met krampen en buikpijn, vergelijkbaar met pijnlijke regels. De pijn verdwijnt snel na het einde van het onderzoek. Bloedverlies kan optreden gedurende één à zeven dagen.

Met een hysteroscopie kan men een diagnose bevestigen en eventueel een biopsie nemen. Daarna wordt mogelijk een al dan niet chirurgische behandeling ingesteld. Is een chirurgische ingreep noodzakelijk, dan wordt een operatieve hysteroscopie uitgevoerd in een dagziekenhuis onder algemene of plaatselijke verdoving.

Een hysteroscopie kan ambulant en op afspraak uitgevoerd worden in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis (02/434 30 31), na een gynaecologische echografie.

Sinds kort wordt dit onderzoek ook uitgevoerd in het Delta Ziekenhuis.

> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 21