Nierkanker: robot en 3D in de operatiezaal

De robotchirurgie bracht een heuse revolutie teweeg bij een groot aantal interventies. Dr. Charles Chatzopoulos, hoofd van de dienst urologie en verantwoordelijk voor robotchirurgie in het Chirec Delta Ziekenhuis geeft tekst en uitleg.

De laparoscopie zorgde voor een grote doorbraak in de chirurgie. Het gebruik van robots in de operatiekamer heeft deze trend verder versterkt. Het beheersen van bloedingen tijdens operaties is altijd een uitdaging geweest in de chirurgie. Laparoscopische en robottechnieken verminderen het bloedverlies, maar maken ook de reactiemogelijkheden complexer.

Goed voorbereid!
De behandeling van niertumoren kon vroeger niet zonder verwijdering van de nier. Vandaag proberen chirurgen in de meeste gevallen alleen de tumor te verwijderen en de nier te behouden door een gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren. Doorgaans is dit type interventie aangewezen voor tumoren die kleiner zijn dan 7 cm. Bovendien hangt het ook af van de locatie van de tumor en de renale vasculaire anatomie. Deze beperkingen vereisen dat het team heel goed voorbereid is bij het lezen van CT-SCAN- of MRI-beelden om de chirurgische procedure beter te plannen.

“Onlangs hebben we 3D virtuele reconstructie kunnen gebruiken voor ingrepen in complexe gevallen. Deze 3D-visualisatie stelt ons in staat om een ​​betere ruimtelijke situatie van de tumor te verkrijgen en om de topografische relatie met de bloedvaten te specificeren. Dit stelt ons in staat om eerst de beste route te kiezen en te beslissen of en op welk niveau vaatafklemming nodig is”, zo zegt dr. Chatzopoulos.

Tijdens een tumorectomie zal het in de meeste gevallen nodig zijn om de bloedstroom te onderbreken door de nierslagader af te klemmen. Idealiter mag de onderbreking van de bloedstroom niet langer duren dan 15 minuten, wat nauwkeurige en snelle gebaren vereist. “De mogelijkheid om een ​​vertakking van de nierslagader selectief af te klemmen, maakt het mogelijk om ischemische gevolgen in de nier verder te beperken”, aldus de arts.

Minder verwikkelingen, minder pijn
Laparoscopie houdt in dat de buik wordt opgeblazen met CO2 om de benodigde werkruimte te creëren. Deze intra-abdominale druk is vaak verantwoordelijk voor pijn in de schouders en enige verlamming van de darm. “Voor robotchirurgie gebruiken we intelligente insufflatie-apparaten die, samen met geavanceerde anesthesietechnieken, de intra-abdominale druk met de helft verminderen, postoperatieve pijn verminderen en postoperatief herstel versnellen.”

Met meer dan twintig jaar ervaring dringt dr. Charles Chatzopoulos aan op de opleiding die nodig is om dit soort interventies uit te voeren. “In de literatuur wordt geschat dat er minimaal honderd procedures nodig zijn om tumorectomie uit te voeren met minder dan 15 minuten ischemie. Het spreekt voor zich dat het complicatiepercentage daalt naarmate men meer ervaring heeft.”

Voor de patiënt resulteren deze robot-geassisteerde interventies in een veel kortere ziekenhuisopname, minder littekens en minder postoperatieve pijn.

“De behandeling en de follow-up gebeurt altijd door een multidisciplinair team dat naast het chirurgisch team ook oncologen, radiotherapeuten, radiologen, pathologen, nefrologen en nucleair specialisten omvat. Dit is een kwaliteitsgarantie voor de patiënt”, zegt dr. Charles Chatzopoulos.

“De rol van de huisarts is fundamenteel, omdat hij de eerste arts is tot wie de patiënt zich wendt voor een mening na de diagnose, aangezien hij vaak ook aan de oorsprong ligt van het verzoek van aanvullende onderzoeken die leidde tot de diagnose. Het is daarom belangrijk dat hij op de hoogte is van de beschikbare technieken om zijn patiënt te adviseren”, besluit hij.

> Klik hier om meer te weten te komen over de urologische diensten bij Chirec