Allergie_Pediatrie_750

Multidisciplinaire behandeling van allergieën bij kinderen in Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo

Op de kinderafdeling van het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo is er een pneumo-allergologische kliniek genaamd ‘Allergo’Kids’. In deze kliniek worden alle soorten allergische en ademhalingsproblemen van kinderen en adolescenten behandeld.

Net zoals de kliniek voor gewichts- en voedingsproblemen (Nutri’Kids) werkt Allergo’Kids ook multidisciplinair. Een nauwe samenwerking met de huisarts of kinderarts, maar ook met dermatologen, gastro-enterologen en KNO-artsen is de essentie van deze nieuwe eenheid.

Het doel is minstens tweeledig. Enerzijds jonge patiënten multidisciplinaire zorg bieden om een diagnose te stellen en een optimale behandeling te bieden. Om dit te doen, beschikt het team over een krachtig technisch platform en meerdere gecoördineerde competenties. Anderzijds is de kliniek een referentiecentrum voor kinderartsen of huisartsen die geconfronteerd worden met complexe pneumologische-allergologische problemen.

De kinderallergologie evolueert voortdurend. Het wordt een sub-specialisme op zich, net zoals kinderhematologie, -voeding, -neurologie of kindercardiologie.

Een volledig bilan op maat met de nodige tests en onderzoeken  (ambulant of op één dag) is vaak de sleutel tot een goede behandeling en zorg. Een analyse en aanpassing van de leefomgeving is ook nuttig voor een optimale zorg.

Specifieke immunotherapie was  subcutaan tot voor kort alleen voorbehouden voor volwassenen, maar vandaag kunnen we in veel gevallen een allergie bij kinderen verlichten en genezen door desensibilisatie voor te schrijven, sublinguaal, in tabletten of druppels.

Wat het vermijden van (voedsel) allergieën betreft zijn allergologen er steeds meer van overtuigd dat toediening van het allergeen net onder de klinische allergische drempel gelijkwaardig is aan natuurlijke immunotherapie op lange termijn en tot orale en tot orale tolerantie leidt. Dit laatste is alleen mogelijk door tests uit te voeren in een ziekenhuis met toenemende doses voedselallergenen.

We doen er alles aan om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en tegelijkertijd het comfort van het kind en zijn gezin te verbeteren.

We bieden ook technische fiches voor patiënteducatie in en therapeutische follow-up in samenwerking met de huisarts of kinderarts.

Wanneer de situatie het vereist, kan aanvullende hulp worden georganiseerd via de maatschappelijk werker (woonomstandigheden), de psycholoog of diëtist.