Inhuldiging van het Delta-ziekenhuis: “De Chirec-groep verzorgt 20% van de Brusselse populatie”

“De uitbouw van een nieuw ziekenhuis is een buitenkans voor het aanschaffen van de nieuwste technologische topapparatuur”, zo zei Michel Dewever, medisch directeur van het Delta-ziekenhuis bij de opening. “Nu kan er werk gemaakt worden van andere werven rondom het ziekenhuis”.

Er waren niet minder dan vierhonderd genodigden op de officiële opening van het nieuwe Chirec-ziekenhuis. Vertegenwoordigers van de gemeente, de regio en de federale overheid en ministers, waaronder de minister van Volksgezondheid waren present in het nieuwe ziekenhuis waarvan de eerste steen gelegd werd in 2014. “De 545 bedden van het Delta-ziekenhuis zouden er ook niet zijn zonder de steun van de Europese Investeringsbank (EIB), een primeur in de ziekenhuissector”, zei Bruno Lefébure, administratief en financieel directeur van de Chirec-groep.

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block wees in haar toespraak op het belang van multidisciplinariteit en van de capaciteit van een ziekenhuis om te kunnen ingrijpen met veel uiteenlopende medische behandelingen. Bij haar bezoek aan het nieuwe ziekenhuis stelde de minister de moduleerbaarheid van het ziekenhuis op prijs en ook de capaciteiten van het dagziekenhuis, iets waar Michel Dewever trots op is.

Een spoeddienst met een MUG, een centrum voor de behandeling van kanker, een dienst materniteit, een afdeling locomotorische revalidatie en -een van de voordelen van de uitbouw van een nieuw ziekenhuis-: de mogelijkheid om de laatste nieuwe hoogtechnologische apparatuur aan te schaffen, het zijn allemaal pluspunten, zo zei Michel Dewever.

Grootscheeps, Brussels project
Brussels minister van Volksgezondheid Didier Gosuin gaf toe dat het project er niet gekomen was zonder enige stoutmoedigheid. “Als burgemeester vond ik het evident dat het nieuwe ziekenhuis bepalend zou zijn voor de toekomst van dat deel van Brussel. We konden aantonen dat het nog mogelijk is om een grootscheeps Brussels project te realiseren, ook al zeggen sommige mensen dat dat onmogelijk en te ingewikkeld is.” Maar hij is er zich wel van bewust dat het werk van de Chirec-groep er nog niet op zit. “Er zijn nog een aantal werven die moeten worden afgerond, in en rondom het ziekenhuis en andere projecten die gerealiseerd moeten worden.”

Inmiddels nam het personeel, afkomstig van verschillende ziekenhuissites, zijn intrek in het Delta-ziekenhuis en wordt er werk gemaakt van nieuwe werkgewoonten, zo zegt dr. Jean-François Annaert, voorzitter van de Medische Raad van de Chirec-groep. “De artsen en het medisch personeel van elke site hebben geleerd om samen te werken, ook al hielden ze er in vorige ziekenhuizen andere praktijken op na.” Het personeel is in elk geval ook opgetogen over de aangename werkomgeving en de grote hoeveelheid licht in het ziekenhuis!

De Chirec-ziekenhuisgroep verzorgt vandaag 20% van de Brusselse bevolking. “Een derde van de patiënten wordt behandeld via de spoeddienst en bijna 25% van de patiënten heeft een beschermd statuut (OMNIO, BIM). “Die cijfers zullen wellicht stijgen door de capaciteit van de nieuwe spoeddienst van het Delta-ziekenhuis.”

> Bekijk hier de foto’s van de inhuldiging