equiligne_750

Het Equiligne centrum Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo

Het Equiligne centrum biedt patiënten met obesitas een behandeling op maat van de ziekte en van de comorbiditeit van de ziekte.  

Het Equiligne centrum in het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo biedt de patiënten een multidisciplinaire aanpak, zowel lichamelijk als psychologisch, zonder oordelen te vellen en met een luisterend oor.

Meerwaarde
Onlangs vervoegde dr. Denis Pitot het team van chirurgen met de dokters Nicolas Claeys en Jérôme Herve. Na een eerste contact met de bariatrische chirurg wordt een volledig gezondheidsbilan gemaakt en een psychologische- en dieetanalyse tijdens een korte ziekenhuisopname van twee dagen, wat handig is voor werkende patiënten bijvoorbeeld.

Patiënten-parcours
Elke kandidaat, of hij in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep of niet, krijgt een endocrinologisch, hart- en longonderzoek, een voedings- en psychologische analyse, een gastroscopie, een echografie van de lever en een slaaponderzoek. Bovendien worden alle modaliteiten van de bariatrische chirurgie uitgelegd zoals de verschillende operaties (sleeve, bypass, mini bypass en SASI), hun risico’s, verwikkelingen, voordelen en implicaties op een verplichte groepsinformatiesessie.

Het dossier van elke patiënt wordt systematisch besproken op multidisciplinair overleg, in samenwerking met dr. Ghys (endocrinoloog), diëtisten en psychologen. De beslissing om al dan niet voor een operatie te kiezen, wordt collegiaal genomen.

Als na deze bijeenkomst een operatie gepland is, ziet de chirurg de patiënt opnieuw om de resultaten van het bilan mee te delen en een gepaste behandeling voor te stellen. Het type interventie wordt gekozen op basis van de resultaten van het bilan, maar ook in samenwerking met de patiënt die alle informatie krijgt die nodig is om  een keuze te maken en te begrijpen.

De follow-up
Vanaf de eerste consultaties informeren we de patiënten over versnelde postoperatieve revalidatie en het voordeel van een actieve deelname van de patiënt: opnieuw drinken van zodra zijn toestand het toelaat, stappen vanaf de eerste uren na de operatie, hervatting van de voeding op dag 1 en pijnstillende behandelingen zonder opiaten. Dankzij die aanpak is het verblijf in het ziekenhuis vrij kort, omdat in de overgrote meerderheid van de gevallen ontslag is toegestaan op dag 1 na de chirurgische ingreep.

Het eerste jaar is behoorlijk intens met een follow-up bij de endocrinoloog, de diëtisten, de psychologen en de chirurg die de patiënt tien dagen na de operatie  terugziet, na zes weken, drie maanden, zes maanden en een jaar.

Daarna is er een jaarlijkse consultatie ruim voldoende maar wel noodzakelijk om een veilige follow-up te verzekeren.

Het Equiligne Centrum biedt patiënten met obesitas een analyse van hun gezondheidstoestand te analyseren, een inzicht in hun dagelijks functioneren en een voorbereiding op de chirurgische ingreep door de patiënt actief te betrekken bij de behandelingen, wat de slaagkansen aanzienlijk vergroot.

Consultaties zijn enkel mogelijk op afspraak op 02/434 91 72.

Contactpersoon: mevrouw Vanessa Verbeurgt, coördinerend verpleegkundige (dinsdag, woensdag, donderdag), die een centrale rol speelt in de dienst door het coördineren van afspraken en patiëntonderzoeken.

Lees ook:
Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis, Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo: nieuws voor de behandeling van patiënten met obesitas
Brussels West Obesity Clinic opent de deuren in Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis
De Chirec Obesity Clinic in het Delta Ziekenhuis