Revalidatie_750

Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) op verschillende sites van de Chirec-ziekenhuisgroep

Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) is een modern concept dat in de jaren negentig in Scandinavië ontwikkeld werd.

Een overzicht van wat de Chirec-ziekenhuisgroep deed om de revalidatie van patiënten na een chirurgische ingreep te verbeteren.

Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) is een modern concept dat in de jaren negentig in Scandinavië ontwikkeld werd. Het gaat om een reeks maatregelen die voor, tijdens en na een operatie worden genomen om het fysieke en psychologische comfort van de patiënt te vergroten. Ze kunnen toegepast worden bij chirurgische specialismen, zoals spijsverterings- en bariatrische chirurgie, gynaecologie, urologie, orthopedische chirurgie, enz.

Artsen die ERAS toepassen streven naar het verminderen van perioperatieve stress, het optimaliseren van de algemene gezondheidstoestand, een minimaal invasieve techniek en een minder zware revalidatie.

Multidisciplinaire aanpak
ERAS is is gebaseerd  op het voortdurend teamwerk en de toepassing van duidelijk omschreven procedures.

Het gaat om tal van professionals die betrokken zijn bij de patiëntenzorg: anesthesiologen, chirurgen, verpleegkundigen, verzorgers, voedingsdeskundigen, kinesitherapeuten, psychologen, huisartsen, maatschappelijk werkers, administratief personeel, enz. Het is multidisciplinaire zorg waarbij communicatie tussen de verschillende betrokkenen centraal staat. De patiënt speelt ook een essentiële rol en wordt een belangrijke partner in het verzorgend team.

Het GRACE-label
ERAS kan overigens wetenschappelijk gevalideerd worden. Zo beschikt de Chirec-ziekenhuisgroep op het GRACE (Groupe franchophone de réhabilitation Améliorée après Chirurgie)- label, een vereniging die ERAS op grote schaal wil implementeren. De ziekenhuisgroep kreeg het label voor de aanpak van bariatrische ingrepen in het Delta-ziekenhuis.

Andere ERAS-initiatieven voor betere revalidatie worden geïmplementeerd op de verschillende sites van de Chirec-ziekenhuisgroep.

We zijn ervan overtuigd dat dit concept zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen omdat het aandeel van ambulante geneeskunde alleen maar zal toenemen.  Het is goed dat onze patiënten snel naar huis kunnen gaan, maar het is nog belangrijker dat ze zich goed en veilig voelen en klaar zijn om hun activiteiten zonder angst en zonder zorgen te kunnen hervatten.

Dr. Matthieu Clanet, diensthoofd anesthesiologie, Delta Ziekenhuis, Chirec-ziekenhuisgroep .