20170621_173408

Econocom digitaliseert 29 operatiezalen op de nieuwe ziekenhuissite Delta

De Chirec ziekenhuisgroep (Centre Hospitalier Interrégional Edith Cavell) doet een beroep op Econocom voor de digitalisering van 29 nieuwe operatiezalen in het nieuwe Delta Ziekenhuis waarvan de opening voorzien is in december 2017. Econocom is een gerenommeerd gespecialiseerd Europees bedrijf dat de openbare aanbesteding won die uitgeschreven werd door de Chirec-groep in september 2016. Het bedrijf won omwille van de beste kwaliteit-prijs verhouding.

Verrijking van het patiëntendossier

De digitale operatiezalen -en dus het digitaal beheer van datastromen in real time- bieden de chirurgen een betere visuele ondersteuning met beelden in hoge en ultrahoge definitie die geprojecteerd worden op verschillende schermen. In de vernieuwde operatiekamers kunnen chirurgen ook tijdens de ingreep beelden en video’s maken. Dat beeldmateriaal kan toegevoegd worden aan het patiëntendossier door de foto’s en filmpjes op te slaan in het PACS (Picture Archiving and Communication System).

Consultatie, educatie en samenwerking dankzij videoconferenties

Het videoconferentie-systeem in de operatiezalen maakt het bovendien mogelijk om een ingreep rechtstreeks uit te zenden. De chirurg kan bijvoorbeeld live een collega of expert consulteren – of die zich nu binnen of buiten het ziekenhuis bevindt. Ook voor de opleiding kan live streaming bijzonder nuttig zijn.

Het hele operatiekwartier wordt uitgerust met schermen in ultrahoge definitie, wat een solide technologische investering oplevert voor de tien komende jaren. Econocom voorziet overigens ook de integratie van de totale multimedia-datastromen in de nieuwe structuur. De chirurgen en hun teams krijgen de nodige opleiding om te werken met de nieuwe diverse tools en ook de nodige begeleiding bij de ingebruikname.

Kalender

De eerste gedigitaliseerde operatiezaal is inmiddels een feit. Die zaal zal dienst doen als demonstratiezaal. Artsen, verpleegkundigen, biotechnici en informatici van het Deltaziekenhuis zullen vragen kunnen stellen en opmerkingen en suggesties formuleren. Van augustus tot oktober werkt Econocom aan de uitbouw van het volledige operatiekwartier en aan de integratie van de software en de hardware. In de maand november wordt het personeel opgeleid zodat het hele kwartier volledig operationeel zal zijn tegen de geplande opening van het nieuwe ziekenhuis in december aanstaande.

Uitzonderlijke project

Omwille van zijn omvang, gaat het hier om een uitzonderlijk project, zowel voor de Chirec-groep als voor Econocom. De 29 gedigitaliseerde operatiezalen in het nieuwe Deltahuis zijn goed voor vijfhonderd bedden in het totaal. Dat past perfect bij de huidige trend waarbij die verhouding daalt in de meeste ziekenhuizen. De herstelperiode in het ziekenhuis is korter dankzij de medische technologie die bovendien minder invasief is dan vroeger.

“De chirurg heeft in de nieuwe operatiezalen veel meer visueel comfort dat de precisie van de chirurgische gebaren optimaliseert. We willen ook een beter beheer van de steeds meer presente media in het operatiekwartier garanderen. Dat is onder meer nuttig voor de follow-up van de patiënt. Net zoals in de globale filosofie van de Chirec ziekenhuisgroep is het de wil van het Deltaziekenhuis om de patiënt meer dan ooit centraal te plaatsen. Wij denken ook dat een hypermodern ziekenhuis talenten kan aantrekken -en behouden”, zo zegt de directeur van het project van de Chirec-groep Nadja Vincze.

Dat wordt bevestigd door Laurent Casu, Directeur Healthcare Econocom: “De digitalisering van operatiezalen wordt ingegeven door een aantal trends: de evolutie van niet-invasieve ingrepen, de toename van ambulante chirurgie en ook door de vereisten inzake de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.”

Bruno Ronsse, Country Manager van Econocom Belux ziet het als volgt: “Econocom investeert al jaren in de digitalisering in de ziekenhuissector. Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat wij met dit project een bouwsteen leveren voor het ziekenhuis van de toekomst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>