Gastro-enterologie: de laatste standaarden voor de behandeling van elke spijsverteringspathologie

Op de dienst gastro-enterologie werken 21 gastro-enterologen, of het equivalent van ongeveer dertien voltijdse artsen. In de praktijk zijn dagelijks negen specialisten present in het Delta ziekenhuis, terwijl vier andere collega’s consultaties houden en endoscopieën uitvoeren in de Edith Cavell en Park Leopold Ziekenhuizen”, zegt dr. Vandermeeren.

En bij een nieuw ziekenhuis hoort ook een nieuwe infrastructuur en nieuw materiaal. “In het Delta ziekenhuis beschikken we over zes endoscopie-zalen, waarvan een met een radio-endoscopie zodat we alle onderzoeken in de beste omstandigheden kunnen uitvoeren. Er is bijvoorbeeld ook een lithotriptor voor lithotripsie. Bovendien kunnen we onze activiteiten in de toekomst nog uitbreiden met drie extra zalen in een ruimte die die vandaag nog niet benut wordt”, aldus het diensthoofd.

“Wat het materiaal zelf betreft, werden zes nieuwe endoscopische toestellen aangekocht, vijftien gastroscopen, evenveel colonoscopen, twee echo-endoscopen en een tweede fibroscan (de eerste blijft in het Edith Cavell Ziekenhuis). Het nieuwe toestel met een XL sonde voor patiënten met obesitas en of diabetes helpt bij het evalueren van de prognose van metabolische leverstoornissen en ook bij de niet invasieve evaluatie van fibrose bij steatohepatitis”, zegt dr. Alain Vandermeeren.

Het verwerven van een HD manometrie maakt dat spitsgeneeskunde in het Delta ziekenhuis binnen bereik is. “De techniek is vandaag de ‘gold standard’ van het functioneel exploratief onderzoek omwille van twee innovaties: de toename van het aantal drukmeetpunten en een optimale topografische voorstelling voor de analyse van de motoriek  van de sfincter. Het was voor ons belangrijk omdat die onderzoeken te kunnen aanbieden aan onze patiënten”, aldus de gastro-enteroloog. “Kortom, we zullen optimaal ‘uitgerust’ zijn volgens de laatste standaarden voor de behandeling van elke pathologie van het spijsverteringsstelsel”, zo besluit dr. Vandermeeren.

En net zoals in alle diensten van de Chirec ziekenhuizen maakt de dienst gastro-enterologie werk van een gepersonaliseerde aanpak. Nieuw is de nauwe samenwerking met vier artsen die gespecialiseerd zijn in de Inwendige Geneeskunde (de dokters Gerain, Jacobs, Bradstreet en Andrianne).  Patiënten met een digestieve pathologie worden indien nodig opgenomen op de dienst Inwendige Ziekten (dertig bedden). “Doel is om elke opgenomen patiënt optimaal te behandelen, zonder de gepersonaliseerde behandeling uit het oog te verliezen”, zo besluit dr. Vandermeeren.