Nutri’Kids: obesitas, niet alleen een kwestie van lichaamsgewicht

In het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo werd begin deze maand een Kliniek voor Gewicht en Voeding van het kind geopend. Binnenkort ook in het Delta Ziekenhuis. De dokters Emmanuel Lenga, gastro-enteroloog, en Frédéric Dricot, diensthoofd pediatrie, vertellen ons meer.

Omwille van de toename van het aantal gevallen van obesitas bij kinderen werd in het Chirec ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo een Kliniek voor Gewicht en Voeding opgestart: Nutri-Kids. Een team met een kinderarts, een gastro-enteroloog, een diëtist en een psycholoog richtte de kliniek op.

Wat is het doel van Nutri’Kids?
Het idee ontstond toen we hebben vastegesteld dat er voor kinderen met overgewicht of obesitas geen specifieke aanpak was in ons ziekenhuis, in tegenstelling tot volwassenen. Het is essentieel dat gewichtsproblemen bij kinderen worden aangepakt. Onze interventie beperkt zich niet tot het lichaamsgewicht. Wij leren de kinderen en hun ouders hoe ze gezond kunnen eten. Het is belangrijk om de ouders te responsabiliseren en te begeleiden zodat ze beter voor hun kind kunnen zorgen.

Hoe ziet de huidige structuur van Nutri’Kids er uit?
Het basisteam hier in Braine-l’Alleud bestaat uit vier leden: dr. Frédéric Dricot, diensthoofd Kindergeneeskunde, mevrouw Caroline de Longueville, diëtist, mevrouw Jamila Mourabit, psycholoog en ikzelf. Daarnaast doen we een beroep op andere collega’s zoals specialisten in de pediatrische endocrinologie, pediatrische cardiologie of slaapdeskundigen. Patiënten worden naar ons doorverwezen op drie manieren:

  • Na dieetadvisering;
  • Na een psychologische consultatie;
  • Na een consultatie met een pediater.

Hoe verloopt een raadpleging?
Eerst en vooral stellen we een diagnose op basis van antropometrische meetresultaten en de geschiedenis van het lichaamsgewicht van de patiënt. Daarna maken we het kind duidelijk dat het overgewicht niet zijn schuld is, maar dat hij wel een belangrijke rol kan spelen om doeltreffend gewicht te verliezen, samen met onze hulp en die van zijn ouders.

Volgens mij is obesitas vaak een teken van een malaise of onwelzijn. Het kind helpen om zich beter te voelen is een eerste stap in de aanpak. Gewichtsverlies is geen doel op zich, maar wordt gezien als een resultaat. We werken dus nooit met streefgewichten.

Na de eerste consultatie organiseren we een individuele follow-up (1x/maand), een psycho-diëtisch atelier (1x/maand), en een atelier met de ouders (1x/3 maanden). We richten ons daarbij niet op restrictie, maar op gedragsverandering.

In een aantal verontrustende gevallen wordt een ziekenhuisopname aangeboden, om de verwikkelingen op te sporen die gecorreleerd zijn met het overgewicht.

De naam van het initiatief is Nutri’Kids. Is de kliniek er alleen voor kinderen met overgewicht of obesitas?
Nee, de kliniek is er voor eetstoornissen in het algemeen, maar we moesten ergens beginnen. We gingen dus van start met de aanpak van de problematiek bij kinderen, omdat er hiervoor momenteel veel vraag naar is. In de toekomst zullen we ook andere eetstoornissen aanpakken, met speciale aandacht voor ondervoeding.

Hoe zijn uw relaties met andere eerstelijnszorgverstrekkers?
Wij zijn ervan overtuigd dat kinderartsen en huisartsen, maar ook het personeel van Kind en Gezin, een belangrijke rol spelen bij de preventie en bij de opsporing van overgewicht. Niemand wordt zwaarlijvig van de ene dag op de andere. Dat betekent dat elke afwijking van de gewichtscurve tussen twee consulten onderzocht moet worden. We rekenen dus in grote mate op de partners in de eerste lijn om het probleem samen met ons aan te pakken voor een doeltreffende behandeling op lange termijn.

Contact
Secretariaat kindergeneeskunde: 02/434 94 43