Nieuw in het Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis: multidisciplinaire consultaties voor alcoholverslaving

Op de Chirec-site Eigenbrakel zijn er nu ook multidisciplinaire consultaties voor alcoholverslaving, een initiatief van de dienst Interne Geneeskunde met de steun van de diensten Gastro-enterologie en Psychiatrie.

De nieuwe dienst biedt medische en psychologische zorg om mensen te helpen herstellen van een alcoholgerelateerde ziekte.  “Zelfs bij matige alcoholconsumptie kan men een constitutie hebben die iemand vatbaarder maakt voor de schadelijke effecten van alcohol op de spijsvertering, de lever, het neurologisch stelsel, enz.”, zegt dr. Ana -Sofia Ramos Serafim, specialist in interne geneeskunde en hepatologie, met een opleiding in alcoholologie.  “Bij overmatig alcoholgebruik zijn deze effecten waarschijnlijk al geïnstalleerd en verdienen ze zo spoedig mogelijk een therapeutische interventie.”

Bovendien treft alcoholverslaving 7% van de bevolking. Van dit percentage krijgt slechts een zeer klein deel (5-10%) van de mensen toegang tot een behandeling. “Alcoholverslaving wordt sterk onderschat en kan iedereen treffen, ongeacht de sociale klasse, leeftijd of geslacht. Als artsen moeten wij er voortdurend voor zorgen dat onze patiënten zich op hun gemak voelen om met ons over hun alcoholconsumptie te praten, zodat wij hun de juiste medische hulp kunnen bieden”, aldus dr. Ramos Serafim.

Medische en psychologische zorg
Tijdens het eerste consult wordt een evaluatie gemaakt van het gebruik en het risico van alcoholverslaving. Er wordt een aan elke patiënt een aangepaste behandeling voorgesteld en er wordt een gepersonaliseerde somatische evaluatie georganiseerd om de invloed van alcohol op het lichaam te evalueren. Indien alcoholmisbruik wordt vastgesteld, wordt een psychologische follow-up aangeboden. Bovendien kan opname in een ziekenhuis voor ontwenningsverschijnselen een optie zijn.