Innovatie in de nieuwe Chirec-Parkinson Kliniek

De Chirec-ziekenhuisgroep beschikt sinds kort over een Kliniek voor de behandeling van de ziekte van Parkinson en aanverwante syndromen. Doel is om een multidisciplinaire aanpak aan te bieden, van diagnose tot tweedelijnsbehandeling. De Parkinson Kliniek is het geesteskind van Julien Crémers, een neuroloog die verschillende jaren van klinisch onderzoek aan deze ziekte heeft gewijd, en Emilie Behets, een neuropsycholoog gespecialiseerd in neurodegeneratieve ziekten

Dr. Crémers, de coördinator, schat dat een derde van deze patiënten door hun huisarts wordt doorverwezen voor diagnostische bevestiging. Nog eens een derde komt op eigen initiatief en het resterende derde deel wordt doorverwezen door een specialist, vaak voor het op punt stellen van een behandeling die niet meer aan de verwachtingen voldoet.

Het volledige technische platform is een troef. Dankzij de bevoorrechte contacten met de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde wordt de diagnose op korte termijn gesteld, zodat de patiënt niet lang hoeft te wachten op een moeilijk te accepteren resultaat. Een psycholoog is aanwezig bij een consultatie waarin de diagnose meegedeeld wordt om de patiënt te steunen en te helpen bij de behandeling.

Ook de fysische geneeskunde is betrokken bij de behandeling van de patiënt. Therapeuten kunnen een persoonlijk poliklinisch revalidatieprogramma opstellen, ongeacht het stadium van de ziekte. Parkinsonpatiënten die revalideren worden nauwlettend gevolgd en hun vooruitgang wordt besproken tijdens multidisciplinair overleg. De niet-motorische symptomen van de ziekte, waaronder cognitieve stoornissen, angst, depressie en seksuele disfunctie, zijn een aanzienlijke belasting. Deze aspecten worden door neuropsychologen nauwlettend gevolgd, wat een effectieve therapeutische aanpak mogelijk maakt. De Parkinson Kliniek richt zich op tweedelijns behandeling voor patiënten met bewegingsstoornissen, motorische/niet-motorische fluctuaties en ernstige dyskinesie. De Parkinson Kliniek is gespecialiseerd in het gebruik van continue jejunale infusie van Levodopa, een revolutie in de behandeling van gevorderde stadia van de ziekte. Neuromodulatie kan worden gebruikt om verschillende symptomen te behandelen. De Parkinson-kliniek is uniek omdat ze is uitgerust met apparatuur voor repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS), een FDA-goedgekeurde techniek in de Verenigde Staten die loopstoornissen en depressies aanzienlijk kan verbeteren door de hersenen niet-invasief te stimuleren. Het is de bedoeling dat de Parkinson Kliniek zich gaat specialiseren in diepe hersenstimulatie (invasief) in samenwerking met de dienst neurochirurgie.