GreenLight laser-vaporisatie van de prostaat

Aan het einde van de jaren negentig dook de Greenlight laser-vaporisatie op. De techniek wordt vandaag beschouwd als een niet-inferieur alternatief voor de transurethrale resectie prostaat (TURP) bij de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH). De doeltreffendheid en de veiligheid werden gevalideerd in verschillende gerandomiseerde klinische studies.  

In Frankrijk steeg het aandeel van de Greenlight laser bij BPH van 0.5% in 2005, naar 23% in 2014, terwijl het aantal TURP’s en adenomectomieën aanzienlijk daalde.

Sinds 2010 wordt de nieuwste generatie Greenlight lasers, de XPS 180 W laser, vaak gebruikt. Het is een YAG-laser met een golflengte van 532nm die een groen lichtspectrum creëert. Dat licht wordt geabsorbeerd via oxyhemoglobine wat het hemostatisch effect versterkt en de diepte van de necrose reduceert.

De karakteristieken van de techniek maken het mogelijk om de bloedingen tijdens en na de operatie te reduceren, net zoals de duur van de blaassonde en van de ziekenhuisopname, terwijl de resultaten gelijkwaardig zijn aan die van een klassieke TURP.

De intrede van de mictiecystoscopie bij de diagnose van benigne prostaathypertrofie maakt dat we vragen moeten stellen bij de huidige therapie. 30% van de patiënten die met TURP of een adenomectomie behandeld worden voor BPH nemen na een variabele duur opnieuw hun initiële medicatie. Dat wijst op mogelijke veranderingen in de blaasspier die maken dat er niet meer voldoende kracht is om de blaas te ledigen. Het onderzoek maakt het mogelijk om een groep van patiënten te identificeren die in aanmerking komt voor selectieve chirurgie. Dit biedt nieuwe perspectieven voor de behandeling.

De resultaten zijn bemoedigend en vergelijkbaar met die die beschreven worden in de wetenschappelijke literatuur met een reïnterventiepercentage dat lager is dan 1%. De patiënten in kwestie hadden allemaal een groot prostaatvolume (> 100cc).

De GREENLIGHT  XPS 180 W laservaporisatie is een innoverende techniek die wat de functionele resultaten betreft vergelijkbaar is met TURP (IPSS, IIEF, maximumdebiet en postmictie residu). Naast een snel herstel na de ingreep, opent de lasertechniek de mogelijkheid om patiënten te opereren die anticoagulantia nemen. Ze moeten de behandeling wel even stopzetten.

Dr. Emmanuel Lufuma
Uroloog
Sint-Anna Sint-Remi ziekenhuis, Delta Ziekenhuis
Medisch Centrum Park Leopold en Medisch Centrum Europa-Lambermont.

> Ontdek hier de urologen van de Chirec Ziekenhuisgroep.


> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 20