Reizen en vaccins: de Travel Clinic staat klaar

In tijden van globalisering en massatoerisme, herinnert de Chirec-ziekenhuisgroep huisartsen er aan dat de Travel Clinic er is voor alle patiënten die vaccinatieadvies vragen in het kader van een reis.  

Eerst een blik op het verleden van de Travel Clinic. In 2009 werden we door de WGO erkend, wat essentieel is voor het toedienen van het vaccin tegen gele koorts. Daarmee waren we het zesde erkende centrum in Brussel. Daarna zijn we gestart met een kleinschalige consultatie voor reisgeneeskunde in het Leopoldpark (twee artsen, een paar uur per week aan het einde van de dag). Het was meteen een groot succes, zo groot zelfs dat we in een paar jaar tijd de 2de grootste Travel Clinic in Brussel werden.

Vandaag vindt het grootste deel van deze activiteit om wettelijke redenen plaats op de Delta site (hoewel er nog steeds consultaties zijn in de City Clinic en de Polyclinique du Trône, behalve voor gele koorts vaccinaties). Na een logische daling van de activiteit als gevolg van de covid-19 pandemie, zijn we nu weer op kruissnelheid: in 2022 werden bijna 6.000 vaccins (waaronder 1.800 tegen gele koorts) toegediend aan 3.000 patiënten.

Vanaf het begin is ons doel geweest om gepersonaliseerde zorg te bieden: consulten alleen op afspraak, systematische correspondentie met de huisarts, vaccinatie(s) toegediend door de arts en uitzonderlijke openingstijden (weekends) in geval van drukte.

En de toekomst?
Naast dit speciale consult voor reizigers openen we binnenkort ook een consult voor patiënten die immuungecompromitteerd zijn of dreigen te worden (als gevolg van ziekte of behandeling).

Dr. Héloïse Van Noten, de nieuwste specialist op het gebied van infectieziekten die ons team komt versterken, zal hen voorzien van gedegen advies en de vaccins die ze nodig hebben om hun immuunsysteem te versterken en hun verdediging tegen opportunistische ziekteverwekkers te verbeteren.

Gezien het succes van immunosuppressieve behandelingen (in de interne geneeskunde, gastro-enterologie, reumatologie, hematologie, oncologie, enz.), lijdt het geen twijfel dat deze nieuwe raadpleging, die enkele weken voor het begin van de immunosuppressie wordt gepland, snel een groot aantal patiënten zal helpen en zo hun multidisciplinaire zorg zal verbeteren.

Dokters Héloïse Van Noten, Gaëlle Vanfraechem, Brice Layeux, Jean Gérain, Christine Crem, Infectiologen van de Chirec-ziekenhuisgroep.

Meer weten over de CHIREC Travel Clinic en zijn infectiologen