PoleLocomoteur_V3

Locomotorisch cluster: patiënten centraal in de zorg (dr. Patrick Zygas)

Het locomotorisch cluster in het Delta Ziekenhuis is behoorlijk sterk met een team van bijna 155 zorgverleners. Het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis en het Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo blijven echter niet achter, met elk een locomotorisch cluster. Ze hebben elk een cluster die zich richt op de behandeling van alle aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Het cluster brengt verschillende complementaire gespecialiseerde diensten samen die eerder gescheiden waren, zoals orthopedie-traumatologie, reumatologie, revalidatie en fysiotherapie en sportgeneeskunde. Nu biedt het cluster geïntegreerde en collectieve zorg aan de patiënt die in het centrum van het therapeutische proces staat.

Het locomotorisch cluster in Delta telt 56 orthopedisten -en acht extra orthopedisten sinds 1 oktober- vijf specialisten in de fysische- en revalidatiegeneeskunde, vier reumatologen, twee sportartsen en tachtig fysiotherapeuten en osteopaten.

Dit maakt dat gespecialiseerde teams samengesteld kunnen worden al naargelang het probleem, zoals voor chirurgie ter hoogte van de wervelkolom, de schouder, de hand (met het SOS-handteam), de knie, de voet en de enkel, voor bottumoren of voor kinderorthopedie. Een team biedt ook dringende traumatische hulp en dagelijkse traumaconsultaties aan.

Van de vele chirurgische ingrepen onthouden we de totale heupprothese met een minimaal invasieve techniek, die snel functioneel herstel bevordert en de duur van ziekenhuisopname vermindert. Verder zijn er ook celregeneratiebehandelingen voor gewrichtslaesies en behandelingen met groeifactoren voor peesletsels.

In het ziekenhuis heeft het locomotorisch cluster vier eenheden: twee eenheden met elk dertig bedden voor orthopedie – traumatologie en twee eenheden met elk 22 bedden voor revalidatie. Dat zijn 104 bedden op een totaal van vijfhonderd bedden in Delta.

Het cluster staat ook voor orthogeriatrische zorg in geriatrische eenheden.

Tot slot staat het team van het cluster ook in voor de opleiding van medische studenten en jonge artsen en specialisten.

Consultaties

  • 1 centraal secretariaat en drie individuelen secretariaten;
  • 20 consultatiebureaus;
  • 3 gipszalen;
  • 1 radiologiezaal voor een snellere behandeling;
  • 1 laboratorium voor stapanalyse;
  • 1 handrevalidatiezaal met twaalf werkposten.

Het operatiekwartier

We beschikken over een operatiekwartier van acht zalen met het nieuwste materiaal, ook voor artroscopische- of videochirurgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>