kind_hoofdpijn

Pediatrische migraine: een realiteit die niet kan worden ontkend

Migraine: kinderen lijden ook …
Migraine is een veel voorkomende en invaliderende genetische aandoening waarvan de gemiddelde prevalentie varieert tussen 5 en 10%. De affectieve, familiale, sociale en educatieve gevolgen kunnen aanzienlijk zijn.

De diagnostische benadering is fundamenteel klinisch. Het is voornamelijk gebaseerd op een uitgebreide anamnese bij het kind en zijn entourage.

Het algemeen lichamelijk onderzoek en het meten van bloeddruk vervolledigen de anamnese

Een normaal neurologisch onderzoek, volgens de diagnostische criteria van de International Headache Society (IHS) en versterkt door de aanwezigheid van een familiegeschiedenis is meestal voldoende om migraine te diagnosticeren. Het verzoek om aanvullende tests wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 5 jaar, in het geval van symptomen die oriënteren in de richting van intracraniële hypertensie of als het neurologisch onderzoek abnormaal is.

Diagnose
De indeling van de IHS (2004) liet toe om een aantal pediatrische bijzonderheden te integreren:
Migraine zonder aura (gevonden in 70 tot 80% van de gevallen) wordt gedefinieerd door:

 • Het optreden van tenminste 5 hoofdpijnepisodes met de volgende kenmerken:
 • Duratie tussen 1 en 72 uur
 • Aanwezigheid van ten minste 2 van de 4 volgende criteria:
  * bilaterale of unilaterale locatie (frontaal/temporaal)
  * pulserend karakter
  * een matige tot ernstige intensiteit
  * Verergering door fysieke activiteiten
 • Aanwezigheid van ten minste één van de bijbehorende criteria:
  * Misselijkheid en/of braken
  * fotofobie en/of phonophobia
 • Andere organische pathologieën uitgesloten

We zien dus dat pediatrische migraine wezenlijk verschilt van migraine bij volwassenen door een kortere duur (minimum 1 uur) en een bilaterale lokalisatie.

Migraine met aura
Dit wordt gedefinieerd door de bovenstaande criteria vergezeld van een visueel of zintuiglijk verschijnsel, of een taalstoornis. Dit gaat vaak vooraf, begeleidt en volgt op cefalische pijn, en de duur varieert in het algemeen tussen 5 en 60 minuten.

Pediatrische bijzonderheden
Migraine voorloper-syndromen of “equivalenten” aan migraine. Waarover gaat het? Events “zonder hoofdpijn”, terugkerend en vaak stereotiep, doen zich doorgaans voor in de kinderjaren en een aantal jaren voor het begin van migraine. Belangrijk om te weten, hun klinische manifestaties zijn vaak verwarrend en dramatisch.

Er zijn 4 soorten migraine-equivalenten:

 • buikmigraine,
 • Cyclisch braken-syndroom,
 • Goedaardige paroxystische vertigo,
 • Goedaardige paroxystische torticollis.

Behandeling van migraine
1- Eerst geruststellen: dit is de eerste stap in de behandeling. We moeten uitleggen dat dit een goedaardige maar potentieel invaliderende aandoening is.
2. Leg in eenvoudige en passende woorden dat het een genetische aandoening en geen psychologische stoornis, geen simulatie, geen “levercrisis”.

De algemene doelstelling is om de levenskwaliteit te verbeteren door middel van de effectieve behandeling van migraine-aanvallen en door het verminderen van zowel de frequentie en de ernst van de migraine-aanvallen.

Preventieve maatregelen zijn essentieel en zijn vooral gericht op verbetering van de levensstijl (slapen op regelmatige uren, het overslaan van maaltijden vermijden, mogelijke predisponerende factoren identificeren: stress, eten ..)

Behandelingen in de acute fase
Principes: behandel vroeg en met de juiste doses. Eerstelijn: ibuprofen en paracetamol. In de tweede lijn, bij adolescenten vanaf 12 jaar, kunnen triptanen worden gebruikt.

Behandelingen ten gronde
Een preventieve behandeling ten gronde moet altijd in beschouwing worden genomen in geval van te vaak voorkomende en/of invaliderende crises. Dit moet worden besproken als het kind 3 tot 4 migraineaanvallen per maand heeft.

Doelstellingen
Een aanzienlijke vermindering van het aantal crises, de duur en de intensiteit.

De preventieve behandeling bestaat uit 2 delen
Een niet-medicamenteuze behandeling (auto-relaxatie, biofeedback, zelfhypnose) en een geneesmiddelencomponent (Flunarizine, propranolol, topiramaat, riboflavine ..)

Conclusie
Pediatrische migraine is een realiteit die niet kan worden ontkend. Zoals bij volwassenen, gaat het om een frequente en vaak invaliderende aandoening. Deze vorm van migraine wordt nu te weinig erkend als gevolg van een foute diagnose omwille van twijfels (simulatie van het kind?) of verwarring met andere ziekten, waaronder oor, neus en keel-aandoeningen (sinusitis) of oogaandoeningen, wat leidt tot een vertraging in de behandeling, wat schadelijk is voor het kind. Nochtans, de diagnose is relatief eenvoudig en voornamelijk gebaseerd op een klinische benadering. De huidige behandelingen laten over het algemeen een efficiënte behandeling toe van de symptomen.

Dr Tayeb Sekhara, neuroloog
St-Anne St-Remi, Medisch Centrum Europa-Lambermont, Basiliekziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>