PMA_750

MGV: eerbetoon aan twee embryologen van de Chirec-ziekenhuisgroep

Op het 42e congres van de Belgian Society for Reproductive Medecine (BSRM) in Antwerpen in november laatstleden, werd eer betuigd aan twee embryologen, Déborah Desmet en Pierre Vanderzwalmen van het Centrum voor Medisch Geassisteerde Voortplanting (MGV) van de Chirec-ziekenhuisgroep.

Elk jaar eert de BSRM een van zijn leden. Tot voor kort kregen alleen artsen die actief zijn op het gebied van MGV deze titel, maar dit jaar werd de onderscheiding voor het eerst toegekend aan een embryoloog, Pierre Vanderzwalmen. Deze titel werd hem toegekend als erkenning voor zijn wetenschappelijke bijdrage aan de MGV die het voorwerp was van tal van publicaties.

In zijn exposé “Of animals and men: across species mammalian embryology for improving human IVF skills and knowledge” schetst Pierre Vanderzwalmen zijn atypisch professioneel parcours dat maakt dat hij een aanzienlijke bijdrage kon leveren aan de ontwikkeling van moderne MGV-technieken waarvoor hij zich inspireerde op zijn onderzoekservaring in de dierengeneeskunde.

Onlangs richtte hij zijn aandacht op de vitrificatie van eicellen. Deze methode maakte de afgelopen jaren een aanzienlijke groei door, aangezien het resultaten opleverde die vergelijkbaar zijn met die verkregen met verse eicellen in het kader van eiceldonatieprogramma’s. Maar er zijn nog verbeteringen nodig voor het gebruik ervan bij patiënten met eicellen van mindere kwaliteit die gevoeliger zijn voor de verschillende stressoren die inherent zijn aan deze techniek.

Het is in deze context dat Pierre Vanderzwalmen met Deborah Desmet een project ondernam dat gericht was op het optimaliseren van het vitrificatieprotocol, met name door het verminderen van de osmotische schokken die veroorzaakt worden door cryoprotectieve oplossingen. Dit onderzoek was het onderwerp van een poster gepresenteerd door Déborah Desmet op hetzelfde congres die de eerste prijs voor de beste poster kreeg.

Het Centrum voor Medisch Geassisteerde Voortplanting van de Chirec-ziekenhuisgroep
Het Centrum voor Medisch Geassisteerde Voortplanting van de Chirec-ziekenhuisgroep  opende de deuren in 1986 en biedt alle technieken op het vlak van in vitrofertilisatie (IVF). Het centrum behandelt onvruchtbaarheid in zijn totaliteit, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Er kan een beroep gedaan worden op technieken als in vitrofertilisatie (IVF), Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI), IMSI, kunstmatige inseminatie, eiceldonatie, embryodonatie, spermadonatie, draagmoederschap, met behulp van een team van specialisten op de sites Delta (Brussel) en Braine-l’Alleud – Waterloo.

Contact
Delta-ziekenhuis: 02/434 81 73 – pma@chirec.be
Ziekenhuis van Braine-l’Alleud – Waterloo: 02/434 95 55 – pma.hbw@chirec.be

> Voor meer informatie, klik hier