NoelMagique_750

Eindejaarsfeesten op de diensten Kindergeneeskunde

De eindejaarsperiode is een moeilijke tijd voor kinderen en hun families in het ziekenhuis. De teams pediatrie van het Chirec werden gemobiliseerd om de kinderen een zo goed mogelijk jaareinde te bieden in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis Braine-l’Alleud – Waterloo zal het animatieteam extra inspanningen leveren. “We zullen kinderen de gebruikelijke activiteiten aanbieden, zoals knutselen en bordspellen, maar we zorgen ook voor extraatjes. Om kindjes af te leiden van de ziekenhuisomgeving zal de dienst helemaal versierd worden zodat de kerstsfeer overal aanwezig is”, zegt  Aline Luis, animatrice. “Het doel is natuurlijk om patiëntjes even te laten vergeten dat ze patiëntjes zijn.”

“Met kerstmis is er een bijzonder sfeer in het ziekenhuis op de Delta-site”, zegt Jacqueline Orban, hoofverpleegkundige van het Moeder/Kind cluster.  “De dienst wordt versierd, er is een kerstboom en er zijn knutselwerkjes gemaakt door de patiëntjes, met de hulp van de animatrice. Er worden verschillende initiatieven genomen om het de kindjes en hun familie makkelijker te maken. De vereniging ‘Ce soir, c’est Noël’ schonk bijvoorbeeld drie elektrische wagentjes waarmee de kindjes zelf naar het operatiekwartier kunnen rijden. We werkten ook samen met ‘Noël Magique’, een actie via Facebook  en met de familie van Peyo, de ‘vader’ van de Smurfen zodat elk kindje een eigen Smurf krijgt!”.

Duurzaam
Op de Sint-Anna Sint-Remi site
wordt er ook samengewerkt met de ziekenhuis- en thuisschool (EHD) en zijn er lampions en andere knutselwerkjes om de gangen te versieren. De kinderen nemen de werkjes graag meer naar huis, omdat ze er fier op zijn en omdat het een herinnering is. “Ik zou graag ook iets duurzaams maken van de kindertekeningen die we krijgen. De werkjes kunnen worden gebruikt als kaarten voor kinderen die tijdens de vakantie in het ziekenhuis zijn opgenomen of zelfs als tafelsets … Bij alle activiteiten wordt uiteraard rekening gehouden met de leeftijd van de  kinderen, hun wens om deel te nemen en vooral hun comfortniveau”, zegt Fabienne Vanderick.

Consultaties Kindergeneeskunde zijn er op alle ziekenhuissites en in alle medische centra, met uitzondering van Park Leopold. Het Delta Ziekenhuis, het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis en het Ziekenhuis Braine-l’Alleud – Waterloo zijn uitgerust met een pediatrische spoed- en opnamedienst.

> Meer informatie