23nov_(38of104)_LUC3440

Eerste studiedag in de Borstkankerkliniek in Braine-L’alleud

De eerste studiedag van de Borstkankerkliniek van het Ziekenhuis Braine-l’Alleud – Waterloo,  was verdeeld in twee delen: een wetenschappelijke ochtend en een middag gericht op het welzijn van patiënten.

Op 23 november 2019 vond de eerste studiedag van de Borstkankerkliniek van het Ziekenhuis Braine-l’Alleud – Waterloo plaats in Bois d’Arpes in Nijvel. De dag was verdeeld in twee delen: ‘s morgens een wetenschappelijk deel over het thema van het zorgpad,  en een middag over het welzijn van borstkankerpatiënten en hun naasten.

Dr. Anne Vander Elst en dr. Iulia Mocanu, radiologen van de borstkliniek van Braine-l’Alleud, openden de dag met een presentatie over de radiologische opsporing van borstkanker, een onderwerp dat de laatste jaren voor heel wat controverse zorgde. Ze gaven een overzicht van de huidige Belgische screeningstrategie, met zijn tekortkomingen en zijn pluspunten. Ze gingen ook in op de nieuwe innovatieve en gepersonaliseerde benadering van de screeningstrategie van de internationale multicenter-studie MyPeBS, die onlangs op de Delta-site van start ging onder leiding van dr. Veronica Mendez en dr. Nathalie Mouthuy. Het doel van deze klinische studie is om een gepersonaliseerde screeningstrategie op basis van het risico te vergelijken met de standaard screening die van kracht is (lees ook: Neem deel aan de MyPebs-studie).

Levenskwaliteit
Na de pauze had oncoloog dr. Wachters het over de behandeling van borstkanker bij oudere vrouwen en over de nieuwe strategieën die beschikbaar zijn om deze soms kwetsbare populatie te behandelen. In de klinische praktijk worden artsen steeds vaker geconfronteerd met het optreden van borstkanker bij oudere en zelfs heel oude patiënten. Omwille van de  comorbiditeit is het vaak moeilijk om de juiste behandeling te kiezen. De oncoloog ging in op de therapeutische mogelijkheden die er zijn om deze patiënten te behandelen zonder hun levenskwaliteit aan te tasten.

Anesthesist dr. Gouwy toonde aan dat een chirurgische ingreep bij deze fragiele patiënten vaak haalbaar is, dankzij lichtere anesthesietechnieken.

Dr. Tsepelidis, gynaecoloog, hield een uiteenzetting over profylactische borstamputaties bij patiënten met een heel hoog risico. Ze herinnerde aan de impact van deze operatie in termen van risicoreductie.

In een warme en vriendelijke sfeer verwelkomde het team van de Borstkliniek van het ziekenhuis van Braine l’Alleud na de middag patiënten en hun familieleden in workshops en op stands.

“Alleen gaan we sneller, samen gaan we verder!”

De borstkliniek is beschikbaar op verschillende sites:

  • Delta Ziekenhuis
  • Ziekenhuis Braine l’Alleud-Waterloo
  • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis
  • City Clinic Louiza

> Om meer te weten te komen over de verschillende teams van het multidisciplinaire team van de borstkliniek, klik hier.

Chirec copy

 

Lees ook:
> Een wereldprimeur in het Delta-ziekenhuis
> Neem deel aan de MyPeBS klinische studie
> Werelddag tegen Kanker: de rol van het Chirec Cancer Institute