Chants_750

Zang op Neonatologie in het Delta Ziekenhuis (Video)

Ter gelegenheid van de Wereldprematuurdag introduceerde het centrum voor neonatale intensieve zorg in het Delta Ziekenhuis afgelopen november een therapeutisch zangproject in de neonatologie.

Dit kunsttherapieproject voor premature baby’s in aanwezigheid van ouders, verzorgers en muzikanten is een primeur in België. Bekijk hieronder de video:

Hoe verloopt het, en wat is de impact?
Een klein koor, bestaande uit verzorgers en muzikanten van de vzw Pont des Arts, nodigt ouders met hun baby’s uit om met hen mee te zingen. Kleine concerten starten in de ontspanningsruimte van de afdeling neonatologie en duren ongeveer dertig minuten. Baby’s die de intensive care hebben verlaten en in de armen van hun ouders liggen, worden gesust door de multiculturele liedjes. Een vleugje welzijn en menselijkheid in moeilijke tijden.

Zingen in een medische omgeving lijkt misschien zinloos. Maar ervaringen van andere Europese ziekenhuizen tonen de positieve impact aan. Op korte termijn wordt de stabiliteit van fysiologische parameters en een betere slaap waargenomen. Op lange termijn treedt er een verbetering van de ontwikkeling van het kind (auditieve stimulatie en taal) op en de ouder-kind-interactie verbetert.

Hulp voor de ouders
Prematuriteit treft 8 tot 10% van de geboorten. De neonatale afdeling van de Chirec Ziekenhuisgroep verzorgt bijna 480 baby’s per jaar. De meesten daarvan zijn premature baby’s. Het verblijf van die kindjes in het ziekenhuis is vaak lang en moeilijk. Praatgroepen, psychosociale ondersteuning en projecten zoals het zingen worden aangeboden om ouders en baby’s te steunen.

> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 20