Internistes_750

Inwendige geneeskunde: back to basics!

Over de hele wereld leidde de ontwikkeling van steeds geavanceerdere diagnostische technieken tot een fragmentarisering van de inwendige geneeskunde in hoogwaardige subspecialismen (cardiologie, longziekten, gastro-enterologie, enz.) die ons in staat stellen om diagnoses met steeds meer precisie te stellen.

Een patiënt met een hartprobleem moet natuurlijk doorverwezen worden naar een cardioloog, en een patiënt met een spijsverteringsaandoening zal worden toevertrouwd aan een gastro-enteroloog. Maar veel patiënten hebben een pathologie die verschillende organen tegelijkertijd treft of vage symptomen die niet meteen in de richting van één orgaan wijzen zoals aanhoudende vermoeidheid, onverklaarde koorts, een infectie van onbepaalde oorsprong, gewichtsverlies,…

In die gevallen doen we een beroep op een ‘algemene’ internist die patiënten behandelt met systemische ziekten of aandoeningen die verschillende organen tegelijkertijd treffen. De internist is ook gespecialiseerd in zeldzame ziekten. Hij is in zekere zin een arts zonder grenzen die zich inzet voor een globale aanpak zonder de psychologische impact van ziekten te verwaarlozen. “Met de voortdurende steun van onze medische directie besloten we om deze algemene inwendige geneeskunde binnen de CHIREC-ziekenhuisgroep nieuw leven in te blazen”, zegt dr. Jean Gérain, afdelingshoofd inwendige geneeskunde in het Delta Ziekenhuis.

Er werd eerst een dienst Inwendige Geneeskunde gecreëerd op de Site Delta, waar patiënten behandeld worden door de dokters Mathieu Andrianne, Christophe Bradstreet en Olivier Jacobs. Sinds september 2018 heeft professor Elie Cogan het team vervoegd en verrijkt met zijn waardevolle ervaring. Er werden ook drie extra algemene internisten aangeworven die sinds februari 2019 aan het werk zijn in de Chirec Ziekenhuisgroep: dr. Ana Sofia Serafim en dr. Maria Dumitrescu voor de site Braine l’Alleud-Waterloo en dr. Anaïs Eskenazi voor de site Sint-Anna Sint-Remi. Al deze medewerkers zijn ook betrokken bij de opleiding van zes stagiairs in de inwendige geneeskunde. Tot slot werden, op voorstel van professor Elie Cogan, wetenschappelijke bijeenkomsten van inwendige geneeskunde georganiseerd:

De 'Dr. House' van de inwendige geneeskunde
De afdeling inwendige geneeskunde nodigt huisartsen uit om deel te nemen aan de wekelijkse personeelsvergadering die elke woensdag van 12u30 tot 13u30 plaatsvindt (Delta Ziekenhuis, Ménière zaal, gelijkvloers). Het doel van deze praktijkgerichte vergaderingen is om complexe casussen op te lossen.
“We nodigen collega's van andere afdelingen uit om problematische gevallen met onzekere diagnoses voor te stellen waarvoor het perspectief van een internist nuttige inzichten zou kunnen opleveren.”
Bij de sessies wordt gebruik gemaakt van videoconferenties zodat internisten in Braine-l'Alleud en Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis ook kunnen deelnemen.
Indien u een casus wilt voorleggen dan kan u tot 24 uur vóór de vergadering contact opnamen met dr. Mathieu Andrianne.
Doktersrondes in Delta
Dit jaar werd de 'Grote Delta Doktersronde' een feit. De multidisciplinaire seminars vinden plaats op donderdag van 12u30 tot 13u30 (Delta Ziekenhuis, Cavell zaal, gelijkvloers).
De sessies omvatten de presentatie van originele medische, actuele en problematische situaties waarbij interactie met het publiek centraal staat (Hot Topic in Medicine).  Trimestrieeel wordt een raadselsessie, gebaseerd op de Case Record van het New England Journal of Medicine (Case Record of the Chirec Hospitals), gehouden waarbij een externe spreker wordt uitgenodigd om een complexe casus op te lossen waarvan de oplossing pas aan het einde van de sessie onthuld wordt.
Alle sessies zijn geaccrediteerd, en voor de ‘Good clinical practice’ is er accreditatie Ethiek en Economie.
De Grote Doktersronde, geanimeerd door prof. Elie Cogan is toegankelijk voor alle artsen van de ziekenhuisgroep en ook voor collega’s in andere ziekenhuizen en huisartsen.

Het succes van de nieuwe dienst Inwendige Geneeskunde op de site Delta, sinds zijn opening een jaar geleden (+ 27% opnames en +54% ziekenhuisopnamedagen in vergelijking met 2017), toont duidelijk aan dat ‘algemene internisten’ vandaag een belangrijke rol spelen bij de behandeling van patiënten met een complexe of multipele pathologie, zowel op het vlak van behandeling als op he vlak van coördinatie.

Dr.  Jean Gérain
Diensthoofd Interne Geneeskunde, Chirec – Site Delta
Departementshoofd Metabolisme, Chirec
Stagemeester Interne Geneeskunde (ULB)

Van links naar rechts op de foto:
Prof. Elie Cogan, dr. Olivier Jacobs, dr. Mathieu Andrianne, dr. Jean Gérain, dr. Christophe Bradstreet.

 

> Klik hier voor meer informatie over de dienst Inwendige Geneeskunde

> Terug naar de newsletter Chirec Pro Nr 20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>