eye old person

Gratis opsporing van LMD voor 55-plussers

Naar aanleiding van de Wereldddag van het Zicht op 12 oktober aanstaande en op initiatief van een patiëntenvereniging DMLA.be, wordt in de inkomhal van het Edith Cavell ziekenhuis een gratis opsporing aangeboden door de dienst oftalmologie. 55-plussers kunnen zich aanmelden tussen 13 en 17 uur.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is de eerste oorzaak van blindheid bij 50-plussers in Westerse landen. Het is een pijnloze aandoening die het centrale zicht verstoort.

Er zijn twee vormen van LMD: een droge vorm en een natte vorm. Risicofactoren zijn de leeftijd, familiale voorbeschikking en roken. De ziekte kan doeltreffend behandeld worden op voorwaarde dat de behandeling snel wordt ingesteld. Vroegtijdige opsporing van LMD is dan ook van het grootste belang als men de incidentie van de ziekte wil terugdringen.

Praktisch:
Vrijwilligers en oftalmologen van het Edith Cavell ziekenhuis zullen klaarstaan in de inkomhal van het ziekenhuis op 12 oktober van 13 tot 17 uur.

De opsporing gebeurt op basis van een vragenlijst die naar de risicofactoren peilt en een onderzoek van de oogfundus.

In de namiddag zijn er praatgroepen voor patiënten met LMD in de wachtkamer van de dienst oftalmologie, op 26 oktober en 9 november van 14 tot 17 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>