HypnoseVirtuelle_750

Stress- en angstbeheer met virtuele hypnose in de CHIREC Ziekenhuisgroep

Het Belgisch bedrijf Oncomfort ontwikkelde een medisch gevalideerd toestel met een aantal tools dat klinische hypnose combineert met virtuele realiteit om patiënten die met angst en pijn kampen te helpen. De ziekenhuisgroep beschikt vandaag over twee van die toestellen. Zopas werden elf bijkomende toestellen besteld om getest te worden in verschillende diensten in de Delta-site en in Braine-l’Alleud.

Op twee events voor zorgprofessionals konden artsen meer te weten komen over de nieuwe tools: tijdens de inhuldiging van de dienst radiotherapie in het Delta Ziekenhuis eind vorige maand, en op de 9e Rencontres du CCI van het Chirec Cancer Institute op 13 oktober.

Hoe gaat het in zijn werk?
Voor, tijdens of na een medische interventie worden patiënten ondergedompeld in een virtuele omgeving (360°) waarin ze snel en doeltreffend kunnen leren hoe ze angst en pijn kunnen beheersen.

‘Aqua’ is bijvoorbeeld een virtuele realiteit-ervaring, waarbij gebruik gemaakt wordt van de principes van klinische hypnose gericht om ontspanning onderwater uit te lokken. Het stelt patiënten in staat om zich letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in een rustgevende omgeving waarin ze onder meer aan hun ademhaling kunnen werken, waardoor de pijn en de angst afnemen. Bovendien kunnen aangeleerde technieken later -en zonder het toestel- opnieuw gebruikt worden.

Bij welke medische interventies?
Vandaag kunnen de tools bij heel wat medische interventies ingeschakeld worden. Meestal gaat het om invasieve -en potentieel angstaanjagende- ingrepen onder plaatselijke verdoving (interventieradiologie, chirurgie, enz.).

Virtuele hypnose wordt ook gebruikt in de pijnkliniek, bij radiotherapie, intensieve zorg, palliatieve zorg en kindergeneeskunde.

De ‘bibliotheek’ bevat vandaag zeven modules die aangepast zijn aan het type en de duur van de interventie (twee tot zestig minuten), en aan de leeftijd en de taal van de patiënt. De tools zijn er vandaag in zeven talen: Frans, Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Arabisch en Koreaans.

Bemoedigende resultaten
De eerste studieresultaten zijn bijzonder bemoedigend: meer comfort, minder pijn, betere angstcontrole, minder nood aan geneesmiddelen en een korter verblijf in het ziekenhuis voor de patiënten. Voor de artsen zorgen de tools voor een betere behandeling van de patiënt en een rustigere en aangenamere werksfeer.

Chirec copy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>