Pijnbehandeling: een ruim aanbod op verschillende Chirec Ziekenhuissites

De pijnklinieken van de Chirec Ziekenhuisgroep behandelen chronische pijnsyndromen op basis van een bio-psychosociale aanpak. 

In het Basiliek Ziekenhuis bestaat het team van de dienst Anesthesie nu uit drie artsen die zich uitsluitend bezighouden met algologie. Ze zijn systematisch elke dinsdag en woensdag afwisselend beschikbaar: ’s ochtends voor infiltraties en ’s middags voor consulten waarbij voorafgaand overleg of een medische behandeling nodig is. Het doel van deze nieuwe organisatie is niet alleen om de zorg vlotter te doen verlopen, maar ook om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren.

Een van de hoogtepunten van 2023 voor het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis, was de uitnodiging van huisarts dr. Audrey Bonnelance om lid te worden van de RESUMES (Réseau Multidisciplinaire d’Échange Scientifique). Deze vereniging brengt verschillende medische en paramedische disciplines samen in werkgroepen. Verschillende belangrijke topics worden er besproken en ervaringen en kennis worden gedeeld. De toetreding tot deze vereniging heeft de pijnkliniek een boost gegeven, zoveel is zeker.

In het Braine l’Alleud-Waterloo ziekenhuis volgden alle teamleden een opleiding in de algologie.  Sommigen hebben zich ook gespecialiseerd in hypnose, medische aromatherapie, mindfulness, enz. Bovendien zal de Pijnkliniek van Eigenbrakel haar uitrusting kunnen upgraden met de aankoop van een nieuwe beeldversterker en een nieuwe generator voor thermocoagulatie en radiofrequentie.

In het Delta Ziekenhuis tenslotte werd op basis van onderzoek en observatie besloten om een ‘complexe behandeling van de geopereerde knie’ te ontwikkelen (TKP, artroscopieën, plastie, enz.). Het team maakt bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheden van perifere neuromodulatie met gepulseerde radiofrequentie (PRF) ter hoogte van het kniegewricht, na het uitvoeren van een ‘testblokkade’. Deze techniek bestaat uit het toepassen van een thermisch proces op punten op de knie die geïdentificeerd worden door beeldvorming (fluoroscopie, echografie).

Kortom, de vier ziekenhuissites worden bemand door topteams die voortdurend streven naar verbetering en perfectionering van de zorg, elk met hun eigen specifieke kenmerken, om zo goed mogelijk aan uw verwachtingen en die van uw patiënten te voldoen.