Chirec-ziekenhuisgroep mobiliseert zich op de Wereldobesitasdag

Ter gelegenheid van de Wereldobesitasdag komen drie Chirec-ziekenhuizen op maandag 6 maart in actie. Patiënten en bezoekers krijgen de gelegenheid om kennis te maken met het parcours voor de behandeling van obesitas. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor preventie.

Op het programma:
Op maandag 6 maart worden bij de ingang van de ziekenhuizen bewustmakingsstands opgesteld:

  • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis (Anderlecht): van 9 tot 12 uur.
  • Deltaziekenhuis (Oudergem): van 10u tot 15u30.
  • Braine l’Alleud-Waterloo Ziekenhuis: van 10 tot 15 uur.

De multidisciplinaire teams (verpleegkundige coördinatoren, psychologen, diëtisten, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten, endocrinologen, bariatrische chirurgen, plastisch chirurgen, endocrinologen, longartsen, kinderartsen, enz.) zullen beschikbaar zijn om vragen van patiënten en bezoekers te beantwoorden. Ze krijgen ook informatie over onderwerpen als therapeutische instrumenten om hen te helpen van deze ziekte af te komen, nachtelijk snurken, slaapapneu, hoge bloeddruk, diabetes,… Bezoekers zullen ook worden uitgenodigd om hun Body Mass Index te berekenen.

In het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis kunnen patiënten een didactisch parcours volgen. In het ziekenhuis in Braine-l’Alleud kan hyperglykemie worden opgespoord en kunnen bezoekers gescreend worden voor diabetes. In het Deltaziekenhuis zullen workshops door multidisciplinaire teams helpen om de complexiteit van de chronische ziekte beter te begrijpen. Obesitas vermindert niet alleen de levensverwachting, maar tast ook de levenskwaliteit aan, zoveel is zeker. Het is overigens moeilijk voor te stellen wat iemand met een andere, hogere lichaamsmassa ervaart. Om dit duidelijk te maken zal een verzwaard pak ter beschikking van de bezoekers worden gesteld.

Wist u dit?
Obesitas wordt vaak ten onrechte gezien als een voedingsziekte. Obesitas is een chronische multifactoriële ontstekingsziekte, waarbij voeding een rol speelt, maar het is zeker niet de enige factor en soms de minder belangrijke.

De prevalentie van obesitas neemt niet af. Integendeel en ook in België. Vooral in Brussel, waar 13,9% van de volwassenen en 10,5% van de kinderen van 2 tot 17 jaar obesitas heeft.

Drie multidisciplinaire klinieken voor mensen met overgewicht
In de Chirec-ziekenhuisgroep werden georganiseerde structuren opgezet die verschillende disciplines bundelen om patiënten met overgewicht en obesitas optimale zorg te bieden.

> Terug naar de nieuwsbrief