depistage_750_OK

Zorg voor u zelf, aarzel niet om op consult te komen

Artsen luiden de alarmbel: burgers mogen hun gezondheidsproblemen niet verwaarlozen omwille van het coronavirus. Essentiële afspraken werden aanvankelijk uitgesteld, maar nu mag u niet meer aarzelen. Als u met een gezondheidsprobleem kampt, komt u best op raadpleging.  

Huisartsen en specialisten zijn er voor alle patiënten, ook in de oncologie, de  cardiologie, de dermatologie, de tandzorg, domeinen waarin ziekten zich kunnen ontwikkelen, ook al zijn er soms nog geen symptomen.

En wat preventie betreft is er de Kliniek voor Preventie en Kankeropsporing in het Delta Ziekenhuis  en sinds kort ook in Braine-l’Alleud. Het doel is om elke patiënte een globale aanpak te bieden voor de preventie en opsporing van kanker.

Preventie en opsporing: waarom?
Vandaag kunnen niet alle vormen van kanker worden voorkomen, maar men kan wel ingrijpen. Preventie vermindert het risico op kanker met 30 tot 40% en screening kan een reeks kankers opsporen, meestal in een vroeg stadium en vaak nog voordat de symptomen optreden. De behandelingen zijn dan doeltreffender en de kans op herstel is groter. In sommige gevallen kan screening ook pre-kankerlaesies detecteren die kunnen worden behandeld om de ontwikkeling van kanker een halt toe te roepen

Preventie- en opsporing-consultatie
De consultaties zijn toegankelijk  voor iedereen, met of zonder een specifieke risicofactor voor kanker. De patiënt kan een afspraak maken op spontaan verzoek of op advies van een behandelend arts (huisarts of specialist). Bij een eerste consult wordt een persoonlijk risicoprofiel opgesteld op basis van een eerder ingevulde medische vragenlijst, een anamnese en een klinisch onderzoek.

Een ‘opsporing-circuit’
In functie van de risicofactoren van de patiënt, worden een aantal onderzoeken en gespecialiseerde consulten aanbevolen en zo goed mogelijk georganiseerd volgens de beschikbaarheid van de patiënt. Daarna worden zowel de resultaten als de aanbevelingen voor opvolging tijdens een consulatie aan de patiënt gegeven en met zijn toestemming overgemaakt aan de behandelend arts (en). Tijdens deze consultatie wordt ook advies gegeven over kankerpreventie.

> Meer info over het Chirec Cancer Institute

CRC-Clinique-Prévention-Depistage-Cancer®Q-NL